Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj toplinske obrade na neka svojstva površine iverice s orijentiranim iverjem

Cláudio Henrique Soares Del Menezzi ; Department of Forest Engineering, Faculty of Technology, University of Brasília, Brasília, Brazil
Raquel Bahia Ribeiro ; Department of Forest Engineering, Faculty of Technology, University of Brasília, Brasília, Brazil
Gerson Henrique Sternadt ; Forest Products Laboratory, Brazilian Forest Service, Brasília, Brazil
Divino Eterno Teixeira ; Forest Products Laboratory, Brazilian Forest Service, Brasília, Brazil
Esmeralda Yoshico Arakaki Okino ; Forest Products Laboratory, Brazilian Forest Service, Brasília, Brazil


Full text: english pdf 436 Kb

page 61-67

downloads: 1.009

cite


Abstract

Vrlo obećavajuća metoda za poboljšanje dimenzijske stabilnosti ploča iverica s orijentiranim iverjem (OSB ploča) proučava se u Brazilu od 2001. godine. Prema toj metodi, OSB ploča se obrađuje toplinom u umjerenim uvjetima, uporabom vruće preše, pri čemu se ponovo zagrijava bez velikog pritiska. Svojstva toplinski obrađenih OSB ploča poboljšana su u odnosu prema neobrađenim pločama. To znači da se termički obrađene OSB ploče mogu rabiti i u zahtjevnijim uvjetima, npr. kao betonske oplate. Cilj ovog rada bio je procijeniti utjecaj metode toplinske obrade OSB ploča na čvrstoću držanja čavala te površinsku tvrdoću tretiranih ploča. Uzorci izrađeni od komercijalne OSB ploče toplinski su obrađeni u vrućoj preši na dvije razine temperature (190 °C i 220 °C) i tri vremena zagrijavanja (12, 16 i 20 min). Za usporedbu su uzeti kontrolni uzorci koji nisu obrađivani. Istraživana su ova svojstva površine OSB ploča: tvrdoća prema Janki, čvrstoća držanja čavala u ravnini okomitoj na površinu i na rub ploče, upijanje vode i debljinsko bubrenje uzoraka izoliranih rubova te četiri parametra hrapavosti površine. Prema Dunnett testu, između toplinski obrađenih i neobrađenih ploča postoje signifikantne razlike u čvrstoći držanja čavala, dimenzijskoj stabilnosti i hrapavosti površine. Faktorskom ANOVA analizom ustanovljeno je da je temperatura glavni činitelj koji utječe na poboljšanje svojstava, a da vrijeme zagrijavanja ima manji utjecaj. Može se zaključiti da opisana metoda toplinske obrade znatno utječe na poboljšanje dimenzijske stabilnosti OSB ploča, a ne utječe negativno na čvrstoću držanja čavala i hrapavost površine tako obrađenih ploča.

Keywords

iverice s orijentiranim iverjem; svojstva površine ploče, toplinska obrada

Hrčak ID:

25405

URI

https://hrcak.srce.hr/25405

Publication date:

18.7.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 2.123 *