Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.17794/rgn.2022.3.3

USPOREDNO ISTRAŽIVANJE MLJEVENJA STAKLENOGA OTPADA PRIMJENOM RAZLIČITIH VRSTA MLINOVA

Ildikó Fóris orcid id orcid.org/0000-0003-3497-3954 ; Institute of Raw Material Preparation and Environmental Processing, 3515 Miskolc, University of Miskolc
Gábor Mucsi ; Institute of Raw Material Preparation and Environmental Processing, 3515 Miskolc, University of Miskolc


Full text: english pdf 2.556 Kb

page 33-41

downloads: 363

cite


Abstract

Ovaj rad bavi se sustavnim ispitivanjem mljevenja i određivanjem mogućnosti mljevenja staklenih boca. Sustavna ispitivanja mljevenja provedena su u trima različitim vrstama kugličnih mlinova (bubnjasti mlin, vibracijski mlin i planetarni mlin) različitih energetskih zahtjeva (niskoga, srednjega i visokoga intenziteta) u suhim uvjetima. Osim toga, kod svakoga ispitivanja određena je specifična energija mljevenja i specifična površina. Ispitivanje meljivosti provedeno je pomoću mlina Universal Hardgrove, a Bondov radni indeks izračunan je iz indeksa meljivosti po Hardgroveovoj metodi. U ovome istraživačkom radu fokus je bio na analizi meljivosti staklenih boca, a cilj je bio energetski učinkovito mljevenje staklenoga otpada kako bi se proizveo prah staklene pjene za daljnju uporabu (npr. staklena pjena) na održiv način. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da je optimalni mlin za mljevenje staklenih posuda bubnjasti mlin zbog toga što ima nisku specifičnu energiju mljevenja (151,52 kWh/t) u usporedbi s drugim dvjema vrstama mlinova (3488,37 kWh/t planetarnoga mlina i 1106,38 kWh/t vibrirajućega mlina), što rezultira relativno visokom specifičnom površinom (11 314 cm2/g). U slučaju mljevenja industrijskih količina staklenoga otpada bubnjasti mlin ima znatno veći kapacitet u odnosu na vibracijski i planetarni mlin.

Keywords

stakleni otpad; reciklaža; mljevenje; kuglični mlin; specifična energija mljevenja

Hrčak ID:

278660

URI

https://hrcak.srce.hr/278660

Publication date:

2.6.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 1.225 *