Skip to the main content

Professional paper

SUZBIJANJE KOROVA U STRNIM ŽITARICAMA PREMA NAČELIMA DOBRE GOSPODARSKE PRAKSE I INTEGRIRANE ZAŠTITE BILJA

Maja Šćepanović orcid id orcid.org/0000-0003-4661-5417 ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za herbologiju
Valentina Šoštarčić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za herbologiju


Full text: croatian pdf 782 Kb

page 359-372

downloads: 609

cite


Abstract

Integrirano suzbijanje korova podrazumijeva integraciju preventivnih i kurativnih mjera njegova suzbijanja. Osim poznavanja specifične biologije korovnih vrsta, dobra gospodarska praksa podrazumijeva i dobro poznavanje tehnologije uzgoja kulture, specifične zahtjeve prema agroekološkim uvjetima, poznavanje kritičnog razdoblja zakorovljenosti te svih biotičkih i abiotičkih čimbenika koji utječu na učinak herbicida i ostalih nekemijskih mjera suzbijanja. Za suzbijanje korova u strnim žitaricama registriran je relativno veliki broj herbicidnih pripravaka, i to u oba roka primjene u odnosu na nicanje korova i usjeva (pre-emergence i post-emergence) ali i sezonski (jesen i proljeće). Međutim, jedino integrirani pristup suzbijanja utemeljen na načelima dobre gospodarske prakse osigurava dobar učinak na korove, izbjegavanje fitotoksičnih učinaka na usjev, kao i sprječavanje onečišćenja okoliša (podzemnih i površinskih voda). S obzirom na oštre zahtjeve EU-a o redukciji unosa pesticida u okoliš, istražuju se alternativne mjere suzbijanja korova, poput suzbijanje korova laserom, uzgoj kompetitivnih kultivara, digitalne tehnike u suzbijanju korova i dr. Zahtjevna biologija korova zahtjeva dugoročne, temeljite i dosljedne mjere suzbijanja koje će osim kratkoročna očuvanja prinosa strnih žitarica i dugoročno smanjiti potencijal korova u tlu.

Keywords

EU legislativa, održiva uporaba pesticida, biologija i ekologija korova, alternativne mjere suzbijanja korova

Hrčak ID:

278830

URI

https://hrcak.srce.hr/278830

Publication date:

7.6.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 1.297 *