Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.5513/JCEA01/23.2.3493

Tehnologija berbe, sušenja i skladištenja lješnjaka: Pregled literature

Rea VRTODUŠIĆ ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Unit of Horticulture and Landscape Architecture, Department of Pomology Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Dario IVIĆ ; Croatian Agency for Agriculture and Food, Centre for Plant Protection, Gorice 68b, 10 000 Zagreb, Croatia
Tomislav JEMRIĆ ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Unit of Horticulture and Landscape Architecture, Department of Pomology Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Marko VUKOVIĆ ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Unit of Horticulture and Landscape Architecture, Department of Pomology Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 852 Kb

page 423-454

downloads: 209

cite


Abstract

U Republici Hrvatskoj lijeska (Corylus avellana L.) je voćna vrsta s najvećim zabilježenim porastom uzgoja. Zbog visokog sadržaja lipida i vlage (u trenutku berbe) lješnjaci su podložni kvarenju (razvoj užeglosti, kontaminacija mikotoksinima itd.) te je stoga pravilno provedena berba, sušenje i skladištenje nužno kako bi se očuvala njihova kvaliteta. Lješnjaci se najčešće skupljaju s tla pomoću odgovarajuće mehanizacije, a moguće ih je još otresati na platno ili brati sa stabla. Lješnjake u lupini je potrebno osušiti do oko 7 - 10% vlage, a sadržaj vlage u jezgri bi se trebao kretati od oko 4 - 6%. Tijekom sušenja maksimalna temperatura nikad ne bi smjela prelaziti 50 °C zbog razvoja užeglosti tijekom skladištenja. Od skladišnih uvjeta relativna vlažnost zraka je najbitnija te ona nikad ne bi trebala prelaziti 70%, a optimalno je da se kreće od oko 55 - 65%. Niske temperature (<10 °C) su učinkovito sredstvo za produljenje skladišne sposobnosti lješnjaka jer su brojni negativni procesi (razvoj užeglosti, mikrobiološka aktivnost itd.) značajno usporeni. Upotreba modificirane atmosfere (niske koncentracije kisika) se pokazala također učinkovitom mjerom u produljenju skladišne sposobnosti.

Keywords

lijeska; Corylus avellana; lješnjak; čuvanje; aflatoksini

Hrčak ID:

279707

URI

https://hrcak.srce.hr/279707

Publication date:

27.6.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 807 *