Agriculture, Vol. 28 No. 1, 2022.
Original scientific paper
https://doi.org/10.18047/poljo.28.1.6
Utjecaj estruzije na funkcionalna svojstva odabranih sorti pšenice i ječma uzgojenih u Hrvatskoj
Antun Jozinović
orcid.org/0000-0001-9627-1013
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Gordana Šimić
orcid.org/0000-0001-8555-2071
; Agricultural Institute Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Croatia
Marijana Grec
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Đurđica Ačkar
orcid.org/0000-0003-4257-2907
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Jurislav Babić
orcid.org/0000-0002-6453-1850
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Georg Drezner
orcid.org/0000-0001-9550-6642
; Agricultural Institute Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Croatia
Nikolina Kajić
; Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar, Biskupa Čule bb 88000 Mostar Bosnia and Herzegovina
Drago Šubarić
orcid.org/0000-0002-6956-5814
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Abstract
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj temperature na izlazu ekstrudera (90, 100, 110 °C) i vlažnosti
brašna (25, 30, 35 %) na svojstva brašna pšenice (Kraljica, Olimpija) i golozrnog ječma (GZ-10, GZ-11)
modificiranih ekstruzijom. Brašna su ekstrudirana u jednopužnom laboratorijskom ekstruderu te su određena
mikro viskoamilografska, farinografska svojstva, sedimentacija i proj padanja. Rezultati su pokazali da se
viskoznost brašna smanjuje, a stabilnost brašna povećava nakon ekstruzije, i to i tijekom miješanja na visokim
temperaturama i po pitanju sklonosti retrogradaciji. Iako su brašna ječma bila u skupinama kvalitete B2 i C1
prije ekstruzije, nakon ekstruzije sva ispitivana brašna bila su u skupini A1 ili A2. nakon ekstruzije značajno
su opale vrijednosti sedimentacije, a broj padanja ovisio je o uvjetima ekstruzije. Pomnim odabirom sorte,
vlažnosti brašna i uvjeta ekstruzije mogu se proizvedi brašna željenih svojstava.
Keywords
brašna pšenice i golozrnog ječma; ekstruzija; mikro viskoamilograf; farinograf; sedimentacija; broj padanja
Hrčak ID:
280041
URI
Publication date:
30.6.2022.
Visits: 1.354 *