Professional paper
https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.2
Proizvodnja salate u zaštićenom prostoru
Nino Rotim
orcid.org/0000-0001-8165-7554
; Federalni agromediteranski zavod Mostar, Bosna i Hercegovina
Monika Buntić
; Federalni agromediteranski zavod Mostar, Bosna i Hercegovina
Full text: croatian pdf 538 Kb
page 13-19
downloads: 832
cite
APA 6th Edition
Rotim, N. & Buntić, M. (2021). Proizvodnja salate u zaštićenom prostoru. Glasnik Zaštite Bilja, 44. (4.), 13-19. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.2
MLA 8th Edition
Rotim, Nino and Monika Buntić. "Proizvodnja salate u zaštićenom prostoru." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 44., no. 4., 2021, pp. 13-19. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.2. Accessed 27 Dec. 2024.
Chicago 17th Edition
Rotim, Nino and Monika Buntić. "Proizvodnja salate u zaštićenom prostoru." Glasnik Zaštite Bilja 44., no. 4. (2021): 13-19. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.2
Harvard
Rotim, N., and Buntić, M. (2021). 'Proizvodnja salate u zaštićenom prostoru', Glasnik Zaštite Bilja, 44.(4.), pp. 13-19. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.2
Vancouver
Rotim N, Buntić M. Proizvodnja salate u zaštićenom prostoru. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2021 [cited 2024 December 27];44.(4.):13-19. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.2
IEEE
N. Rotim and M. Buntić, "Proizvodnja salate u zaštićenom prostoru", Glasnik Zaštite Bilja, vol.44., no. 4., pp. 13-19, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.2
Download JATS file
Abstract
Salata predstavlja povrtnu kulturu koja se u zaštićenim prostorima tijekom jeseni i zime tradicionalno uzgaja na području Hercegovine. Kratko vegetacijsko razdoblje i činjenica da je dobra predkultura vodećim povrtnim kulturama daje joj prednost u odnosu na druge povrtne vrste. Pored skromnih bioloških zahtjeva za njen uspješan rast i razvoj unutar objekta neophodno je osigurati dovoljan intenzitet svjetlosti i optimalnu temperaturu. Za proizvodnju u plasteniku i stakleniku pogodna je salata glavatica (Lactuca sativa var. capitata) kod koje razlikujemo tipove s hrskavim listovima (kristalke, ledenke) i tipove s puterastim listovima (maslenke). Berba salate odvija se u nekoliko navrata kada glavice postignu određeni oblik, veličinu i čvrstoću.
Keywords
zaštićeni prostori; salata glavatica; skromni biološki zahtjevi
Hrčak ID:
261285
URI
https://hrcak.srce.hr/261285
Publication date:
15.7.2021.
Article data in other languages:
english
Visits: 1.755
*