Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.2

Proizvodnja salate u zaštićenom prostoru

Nino Rotim orcid id orcid.org/0000-0001-8165-7554 ; Federalni agromediteranski zavod Mostar, Bosna i Hercegovina
Monika Buntić ; Federalni agromediteranski zavod Mostar, Bosna i Hercegovina


Full text: croatian pdf 538 Kb

page 13-19

downloads: 475

cite

Download JATS file


Abstract

Salata predstavlja povrtnu kulturu koja se u zaštićenim prostorima tijekom jeseni i zime tradicionalno uzgaja na području Hercegovine. Kratko vegetacijsko razdoblje i činjenica da je dobra predkultura vodećim povrtnim kulturama daje joj prednost u odnosu na druge povrtne vrste. Pored skromnih bioloških zahtjeva za njen uspješan rast i razvoj unutar objekta neophodno je osigurati dovoljan intenzitet svjetlosti i optimalnu temperaturu. Za proizvodnju u plasteniku i stakleniku pogodna je salata glavatica (Lactuca sativa var. capitata) kod koje razlikujemo tipove s hrskavim listovima (kristalke, ledenke) i tipove s puterastim listovima (maslenke). Berba salate odvija se u nekoliko navrata kada glavice postignu određeni oblik, veličinu i čvrstoću.

Keywords

zaštićeni prostori; salata glavatica; skromni biološki zahtjevi

Hrčak ID:

261285

URI

https://hrcak.srce.hr/261285

Publication date:

15.7.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 1.015 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.