Original scientific paper
https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.10
“Portugizac Mlado vino”; je li aroma mlađeg crvenog vina senzorno privlačnija?
Ivana Alpeza
orcid.org/0000-0003-0278-3312
; Centre for Viticulture, Enology and Edible Oils, Croatian Agency for Agriculture and Food, Zagreb, Croatia
Katarina Lukić
orcid.org/0000-0002-4295-0894
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Ivna Linke
; Centre for Viticulture, Enology and Edible Oils, Croatian Agency for Agriculture and Food, Zagreb, Croatia
Karin Kovačević Ganić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Full text: english pdf 144 Kb
page 78-87
downloads: 243
cite
APA 6th Edition
Alpeza, I., Lukić, K., Linke, I. & Kovačević Ganić, K. (2021). “Portugizac Mlado vino”; je li aroma mlađeg crvenog vina senzorno privlačnija?. Glasnik Zaštite Bilja, 44. (5.), 78-87. https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.10
MLA 8th Edition
Alpeza, Ivana, et al. "“Portugizac Mlado vino”; je li aroma mlađeg crvenog vina senzorno privlačnija?." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 44., no. 5., 2021, pp. 78-87. https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.10. Accessed 18 Dec. 2024.
Chicago 17th Edition
Alpeza, Ivana, Katarina Lukić, Ivna Linke and Karin Kovačević Ganić. "“Portugizac Mlado vino”; je li aroma mlađeg crvenog vina senzorno privlačnija?." Glasnik Zaštite Bilja 44., no. 5. (2021): 78-87. https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.10
Harvard
Alpeza, I., et al. (2021). '“Portugizac Mlado vino”; je li aroma mlađeg crvenog vina senzorno privlačnija?', Glasnik Zaštite Bilja, 44.(5.), pp. 78-87. https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.10
Vancouver
Alpeza I, Lukić K, Linke I, Kovačević Ganić K. “Portugizac Mlado vino”; je li aroma mlađeg crvenog vina senzorno privlačnija?. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2021 [cited 2024 December 18];44.(5.):78-87. https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.10
IEEE
I. Alpeza, K. Lukić, I. Linke and K. Kovačević Ganić, "“Portugizac Mlado vino”; je li aroma mlađeg crvenog vina senzorno privlačnija?", Glasnik Zaštite Bilja, vol.44., no. 5., pp. 78-87, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.10
Download JATS file
Abstract
“Portugizac Mlado vino” je lokalno vino sa zaštićenom oznakom izvornosti i tradicionalnim izrazom, te se obično konzumira kao mlado vino, odmah nakon alkoholne fermentacije. Dozrijevanje i odležavanje vina utječe na sastav i aromu koja u slučaju crnih vina uobičajeno nema posebnu prepoznatljvost i specifičnost, ali je kao senzorno svojstvo jako važna za percepciju kakvoće i potrošački izbor. Cilj ovog rada bio je analizirati najvažnije hlapljive spojeve estera i viših alkohola, te nepoželjnih hlapljivih fenola u mladim vinima Portugisca, u odnosu na vrijeme dozrijevanja vina u boci. Devet mladih vina “Portugizac”, zaštićene oznake izvornosti “Portugizac Plešivica”, s tržišta, analizirano je dva puta; 3 mjeseca i 15 mjeseci nakon punjenja u boce. Sadržaj etil estera butanske (maslačne) i heksanske (kapronske) kiseline zajedno sa izoamil acetatom, kao najvažnijih spojeva nositelja voćne arome bio je veći od praga senzorne prepoznatljivost u svim analiziranim vinima. Koncentracije etil acetata bile su u rasponu 30-123 mg/L. Koncentracije etil estera oktanske (kaprilne) i dekanske (kaprinske) kiseline, kao i 2-feniletil acetata i dietil sukcinata bile su ispod praga prepoznatljivosti u svim uzorcima. Koncentracije viših alkohola bile su značajno veće od pragova senzorne prepoznatljivosti. Čuvanje vina u boci značajno je utjecalo na promjene koncentracija analiziranih spojeva; 12 mjeseci nakon prve analize, koncentracije acetata i etil estera (osim etil acetata i dietil sukcinata), kao i terpena linalola su bile manje, dok su koncentracije viših alkohola i etil fenola bile veće nego u mladim vinima nakon prve analize. Sadržaj spojeva odgovornih za svježu, poželjnu voćnu aromu dozrijevanjem je promijenjen u neželjenom smjeru, te su utvrđeni i nepoželjni spojevi etil fenoli koji nisu bili prisutni u mladim vinima. Može se zaključiti kako je čuvanje vina u boci utjecalo na aromatski profil, uz izraženije nepoželjne promjene, te bi stoga, konzumacija mladog vina “Portugizac” mogla biti senzorno privlačnija.
Keywords
“Portugizac Mlado vino”; aroma; dozrijevanje u boci
Hrčak ID:
266166
URI
https://hrcak.srce.hr/266166
Publication date:
15.10.2021.
Article data in other languages:
english
Visits: 1.220
*