Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.11608/sgnj.27.2.3

Planiranje otpusta pacijenta iz bolnice

Ružica Valent ; Klinički bolnički centar Zagreb, Kišpatićeva ulica 12, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Ana Ljubas ; Klinički bolnički centar Zagreb, Kišpatićeva ulica 12, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Klaudia Knezić ; Klinički bolnički centar Zagreb, Kišpatićeva ulica 12, 10 000 Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 103 Kb

page 103-108

downloads: 287

cite


Abstract

Uvod: Planiranje otpusta pacijenta iz bolnice sastavni je dio skrbi o pacijentu. Procesi planiranja otpusta započinju odmah po primitku u bolnicu za one pacijente za koje se procijeni da će trebati nastavak skrbi. Cilj je ovog rada pomoću dostupne literature o planiranju otpusta pacijenata istaknuti važnost planiranja otpusta te ukazati na sigurnosne rizike povezane s planiranjem otpusta.
Metode: U prosincu 2021. godine proveden je pregled stručne i znanstvene literature u bazama podataka MEDLINE/PubMed i Hrčak. Pregledani su zakonski propisi koji se odnose na zdravstvenu i socijalnu skrb te akreditacijski standardi za bolnice.
Rezultati: Pretragom dostupne literature vidljivo je da planiranje otpusta pacijenta iz bolnice utječe na kvalitetu nastavka skrbi, na sigurnost pacijenta nakon otpusta iz bolnice, zadovoljstvo pacijenata i njihovih obitelji, na neplanirani povratak u bolnicu te pozitivno utječe na vrijeme boravka u bolnici.
Zaključak: Planiranjem otpusta pacijenta iz bolnice osiguravamo kvalitetu nastavka skrbi, bilo da se pacijent otpušta kući ili je nastavak skrbi predviđen u nekoj od zdravstvenih ili socijalnih ustanova. Upravo zato, planiranju otpusta pacijenta treba pristupiti kao bitnoj metodi zdravstvene skrbi koja izravno utječe na sigurnost pacijenata i na kontinuitet skrbi po izlasku iz bolnice.

Keywords

planiranje otpusta, sigurnost pacijenata, kontinuitet skrbi

Hrčak ID:

281172

URI

https://hrcak.srce.hr/281172

Article data in other languages: english

Visits: 482 *