Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.31727/gzb.45.4.13

Abiotske bolesti jagode

Gabrijela Pešut ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tihomir Miličević ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Full text: croatian pdf 117 Kb

page 130-133

downloads: 629

cite

Download JATS file


Abstract

Jagoda kao kultivirana vrsta pokazuje izuzetnu osjetljivost na razne abiotske čimbenike u uzgoju, posebno na nedostatak biogenih elemenata, odnosno hranjiva (mikro i makroelementi), kao što su dušik, kalij, fosfor, bor, kalcij i dr. Stoga je u uzgoju jagode od velike važnosti pratiti stanje hranjivih elemenata u tlu i reagirati čim se primijete simptomi nedostataka ili viška istih. Najčešći simptomi nedostataka ovih hraniva na svim biljkama, pa tako i jagodama, su promjene boje lišća (žućenja ili kloroze, crvenilo, tamnjenje i dr.), kržljavost i deformacije biljaka te malformacije plodova. Navedeni simptomi često se mogu preklapati između pojedinih hranjivih elemenata, ali i sa simptomima parazitskih ili infektivnih bolesti, kao što su viroze i fitoplazmoze. Kloroze se kao simptom najčešće javljaju u slučaju nedostatka dušika, željeza, magnezija, mangana, molibdena i cinka, dok se simptomi deformacija javljaju uglavnom u slučaju nedostatka bora (na plodovima) i kalcija (na listovima).

Keywords

jagoda; abiotske bolesti; makroelementi; mikroelementi

Hrčak ID:

281313

URI

https://hrcak.srce.hr/281313

Publication date:

14.7.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 1.453 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.