Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ DJELOMIČNE DEFOLIJACIJE NA SADRŽAJ MONOTERPENA U VINU TRAMINCA MIRISAVOG (Vitis vinifera L.)

Marko Karoglan ; Faculty of Agriculture,University of Zagreb,Zagreb,Croatia
Bernerd Kozina ; Faculty of Agriculture,University of Zagreb,Zagreb,Croatia
Ana Jeromel ; Faculty of Agriculture,University of Zagreb,Zagreb,Croatia
Sandi Orlić ; Faculty of Agriculture,University of Zagreb,Zagreb,Croatia


Full text: croatian pdf 172 Kb

page 35-40

downloads: 1.485

cite


Abstract

Poznato je da agrotehnički i ampelotehnički zahvati mogu značajno utjecati na kvalitativni sastav grožđa, mošta i vina. U cilju istraživanja utjecaja djelomične defolijacije, tijekom dvije godine praćen je sadržaj aromatskih komponenti u vinu Traminca mirisavog, Zagrebačkoga vinogorja, podregije Prigorje-Bilogora. Djelomična defolijacija u vidu odstranjivanja četiri (D1) i osam (D2) bazalnih listova obavljena je ručno u trenutku šare grožđa, dok su trsovi bez defolijacije poslužili kao kontrola. Uzorci za analizu uzimani su nakon provedenoga filtriranja, stabilizacije i buteljiranja vina. Pokazalo se da je sadržaj slobodno hlapivih (SHT), kao i potencijalno hlapivih terpena (PHT), u obje godine istraživanja bio najveći u vinu D2 varijante defolijacije, dakle u vinu dobivenom od suncu potpuno izloženih grozdova.

Keywords

Traminac; djelomična defolijacija; slobodni hlapivi terpeni; potencijalno hlapivi terpeni

Hrčak ID:

25880

URI

https://hrcak.srce.hr/25880

Publication date:

17.7.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 2.781 *