Professional paper
https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.5
Prinos i kvaliteta korijena istraživanih hibrida šećerne repe na području Županje
Milan Pospišil
orcid.org/0000-0002-9972-3940
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ivan Kalistović
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Jerko Gunjača
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Zdenko Besek
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Full text: croatian pdf 204 Kb
page 48-57
downloads: 248
cite
APA 6th Edition
Pospišil, M., Kalistović, I., Gunjača, J. & Besek, Z. (2022). Prinos i kvaliteta korijena istraživanih hibrida šećerne repe na području Županje. Glasnik Zaštite Bilja, 45. (5.), 48-57. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.5
MLA 8th Edition
Pospišil, Milan, et al. "Prinos i kvaliteta korijena istraživanih hibrida šećerne repe na području Županje." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 45., no. 5., 2022, pp. 48-57. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.5. Accessed 22 Nov. 2024.
Chicago 17th Edition
Pospišil, Milan, Ivan Kalistović, Jerko Gunjača and Zdenko Besek. "Prinos i kvaliteta korijena istraživanih hibrida šećerne repe na području Županje." Glasnik Zaštite Bilja 45., no. 5. (2022): 48-57. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.5
Harvard
Pospišil, M., et al. (2022). 'Prinos i kvaliteta korijena istraživanih hibrida šećerne repe na području Županje', Glasnik Zaštite Bilja, 45.(5.), pp. 48-57. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.5
Vancouver
Pospišil M, Kalistović I, Gunjača J, Besek Z. Prinos i kvaliteta korijena istraživanih hibrida šećerne repe na području Županje. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2022 [cited 2024 November 22];45.(5.):48-57. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.5
IEEE
M. Pospišil, I. Kalistović, J. Gunjača and Z. Besek, "Prinos i kvaliteta korijena istraživanih hibrida šećerne repe na području Županje", Glasnik Zaštite Bilja, vol.45., no. 5., pp. 48-57, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.5
Download JATS file
Abstract
U radu su prikazani rezultati trogodišnjih istraživanja prinosa i tehnološke kvalitete korijena deset hibrida šećerne repe na području Županje. Dobiveni rezultati istraživanja su pokazali da na prinos korijena i šećera te sadržaj šećera i iskorištenje šećera značajan utjecaj ima godina, odnosno vremenske prilike tijekom vegetacije. U sušnoj 2017. godini ostvaren je značajno niži prinos korijena i šećera. U 2017. godini je tijekom vegetacije palo manje oborina od višegodišnjeg prosjeka, uz manjak oborina u svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu te izrazito visoke srednje mjesečne temperature zraka u srpnju i kolovozu. Najviši sadržaj šećera (17,56 %) i iskorištenje na repu (15,29 %), ali i visok sadržaj šećera u melasi (1,67 %) ostvareni su u sušnoj 2017. godini. Najviši prinos korijena (67,57 t/ha) i šećera (9,67 t/ha) te iskorištenje na digestiju (88,86 %) ostvaren je u 2019. godini koju je karakterizirala veća količina oborina u prvom dijelu vegetacije (travanj – srpanj), a manja u drugom dijelu vegetacije. Između istraživanih hibrida nisu utvrđene statistički značajne razlike u prinosu i tehnološkoj kvaliteti korijena, osim u sadržaju kalija. Signifikantno najmanji sadržaj kalija (2,83 mmol/100 g repe) imao je hibrid Melindia KWS.
Keywords
šećerna repa; hibrid; prinos korijena; tehnološka kvaliteta
Hrčak ID:
285336
URI
https://hrcak.srce.hr/285336
Publication date:
14.10.2022.
Article data in other languages:
english
Visits: 834
*