Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.18047/poljo.28.2.5

UTJECAJ SORTE I OTKOSA NA FUNKCIONALNA SVOJSTVA PŠENIČNE TRAVE (Triticum aestivum L.)

Marija Kristić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Sanja Grubišić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Andrijana Rebekić orcid id orcid.org/0000-0003-1291-4769 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Josipa Rupčić orcid id orcid.org/0000-0003-3394-852X ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Tihana Teklić orcid id orcid.org/0000-0001-8452-3965 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Miroslav Lisjak orcid id orcid.org/0000-0002-2526-2010 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia


Full text: english pdf 357 Kb

page 35-43

downloads: 200

cite


Abstract

Zbog kvalitete nutritivnoga sastava, pšenična se trava (Triticum aestivum L.) smatra funkcionalnom hranom te postaje sve popularnija kao dodatak svakodnevnoj prehrani ljudi. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj broja otkosa i sorte na ukupnu antioksidativnu aktivnost (DPPH), sadržaj kloroplastnih pigmenata, vitamina C, fenola i flavonoida. U pokusu su ispitana dva genotipa pšenične trave, Triticum aestivum ssp. aestivum (kultivar Katarina) i Triticum aestivum ssp. sphaerococcum. U obama otkosima utvrđen je značajan utjecaj genotipa na sadržaj flavonoida i antioksidacijsku aktivnost, dok je broj otkosa značajno utjecao na fenole, vitamin C i antioksidacijsku aktivnost. T. sphaerococcum imao je veću koncentraciju flavonoida i značajno nižu antioksidativnu aktivnost u usporedbi s kultivarom Katarina. U prosjeku je za obje sorte u prvome otkosu utvrđen značajno veći sadržaj fenola i veći sadržaj vitamina C, što je bilo popraćeno i većom antioksidativnom aktivnošću. Kod kultivara Katarina značajno veći sadržaj fenola i antioksidativna aktivnost utvrđeni su u prvome otkosu. Kod T. sphaerococcum utvđen je značajan pad sadržaja ispitivanih antioksidanasa u drugome otkosu.

Keywords

antioksidativna aktivnost; kloroplastni pigmenti; flavonoidi; fenoli; pšenična trava

Hrčak ID:

289112

URI

https://hrcak.srce.hr/289112

Publication date:

20.12.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 528 *