Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.30754/vbh.65.3.1018

Korištenje portala e-lektire među mladima srednjoškolske dobi

Alta Pavin Banović ; Medicinska škola Osijek i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku
Mihaela Banek Zorica orcid id orcid.org/0000-0002-4539-351X ; Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Hrvoje Mesić orcid id orcid.org/0000-0003-2252-2574 ; Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku


Full text: croatian pdf 498 Kb

page 101-128

downloads: 228

cite


Abstract

Cilj. Cilj je rada utvrditi razinu korištenja CARNet-ovog portala e-lektire na kojemu su dostupna digitalizirana književna djela za cjelovito čitanje u odnosu na posudbu lektire u školskim knjižnicama te istražiti u kojoj mjeri srednjoškolski učenici od 1. do 3 razreda u Osječko-baranjskoj županiji posuđuju književna djela za cjelovito čitanje, tj. lektire u tiskanom obliku u školskim knjižnicama u odnosu na posudbu digitalnih naslova na portalu e-lektire.

Pristup/metodologija/dizajn. Istraživanje se sastoji od dvaju dijelova. Prvi dio temelji se na analizi CARNet-ovih podataka od 2010. do 2021. godine o korisnicima i korištenju portala e-lektire kako u Republici Hrvatskoj tako i u svijetu. Za drugi dio istraživanja podaci su prikupljeni anketnim upitnikom na daljinu među srednjoškolcima od 1. do 3. razreda u Osječko-baranjskoj županiji, koji se provodio od 1. do 15. lipnja 2022. Anketni upitnik sastojao se od 15 pitanja otvorenog tipa i višestrukog izbora. Sadržavao je pitanja koja se odnose na interese ispitanika o posudbi i čitanju lektira u tiskanom i elektroničkom obliku. U anketi je prikupljeno 385 odgovora.

Rezultati. Rezultati istraživanja CARNet-ovih podataka o korištenju portala e-lektire pokazuju povećanje broja korisnika, broja pregleda stranice i prosječno vrijeme korištenja od 2010. do 2021. godine. Rezultati drugog dijela istraživanja ukazuju da srednjoškolci koriste portal e-lektire kako bi čitali dostupne digitalizirane lektire, a što dokazuje relativno veći broj korištenja portala e-lektire u vrijeme pandemije bolesti COVID-19, no isto nije pridonijelo popularizaciji čitanja lektira kod učenika srednjih škola u Osječko-baranjskoj županiji.

Praktična primjena. Istraživanje može potaknuti daljnji razvoj objavljivanja e-lektire te pomoći knjižničarima u razumijevanju promjene trendova posudbe lektire među srednjoškolcima kao i nužnu prilagodbu školskoga knjižničarstva suvremenim informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

Originalnost/vrijednost. Rad nudi usporednu analizu CARNet-ovih podataka o korištenju portala e-lektire te stavova srednjoškolaca od 1. do 3. razreda u Osječko-baranjskoj županiji o posudbi i čitanju lektira u tiskanom i elektroničkom obliku. Pouzdanosti i vrijednosti rezultata pridonosi veliki broj ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju, dok se originalnost rada ogleda i u činjenici da je lektira, u odnosu na e-lektiru, u području srednjoškolskog obrazovanja u hrvatskoj znanstvenoj zajednici skromno istraživana.

Keywords

e-lektira vs lektira; Osječko-baranjska županija; portal e-lektire; posudba lektire – srednjoškolci; školska knjižnica

Hrčak ID:

291758

URI

https://hrcak.srce.hr/291758

Publication date:

30.12.2022.

Visits: 684 *