Skip to the main content

Review article

Podrijetlo kakaovca i konzumacija čokolade u Europi do kraja 18. stoljeća

Nina Levanić orcid id orcid.org/0009-0008-7026-5289 ; Department of Classical Philology, Department of History, University of Zadar, Zadar, Croatia


Full text: croatian pdf 620 Kb

page 167-183

downloads: 464

cite

Full text: english pdf 108 Kb

page 184-184

downloads: 121

cite


Abstract

Otkrićem Novog svijeta, Europa upoznaje nove namirnice, a jedna od njih je i zrno kakaovca koje je glavni sastojak čokolade. Iako je prva asocijacija pri spomenu riječi čokolada slatka pločica, ipak se tijekom većeg dijela svoje povijesti čokolada konzumirala kao napitak. Uz pomoć dostupne literature i izvora, rad daje pregled konzumacije čokolade u Europi od prvog europskog doticaja s egzotičnom namirnicom pa sve do kraja 18. stoljeća. Također, područje proučavanja ograničava se na određene dijelove Europe budući da literatura pruža najviše podataka o Španjolskoj, Francuskoj i Engleskoj.

Keywords

čokolada; Engleska; Europa; Francuska; kakaovac; napitak; Novi svijet; Španjolska

Hrčak ID:

292352

URI

https://hrcak.srce.hr/292352

Publication date:

22.11.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 1.222 *