Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.13112/PC.2022.15

Lokalizirani oblik tenosinovijalnog gigantocelularnog tumora gležnja u adolescenta: prikaz slučaja i pregled literature

Damjan Dimnjaković ; Klinika za ortopediju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Šalata 7, Zagreb
Tin Karakaš ; Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije, Ljudevita Gaja 21, Virovitica
Ivan Bojanić orcid id orcid.org/0000-0002-4236-9637 ; Klinika za ortopediju Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 7, Zagreb


Full text: croatian pdf 1.356 Kb

page 89-94

downloads: 196

cite


Abstract

Tenosinovijalni gigantocelularni tumor (TGCT) je rijetka benigna monoartikularna bolest koja zahvaća sinovijalnu ovojnicu zgloba, tetive ili burze. Razlikujemo lokalizirani i difuzni oblik bolesti pri čemu je histološka slika kod oba oblika jednaka. Stopa pojavnosti lokaliziranog oblika TGCT-a (LTGCT) iznosi deset slučajeva na milijun ljudi od čega se u oko 5% svih slučajeva pojavljuje u gležnju.
Prikazan je rijedak slučaj pojave LTGCT-a u prednjem dijelu gležnja u adolescentice koji se očitovao oteklinom i povremenim bolovima, napose pri sportskim aktivnostima. Na snimci magnetske rezonancije (MR) u prednjem je dijelu gležnja bila vidljiva heterogeno strukturirana, oštro ograničena tumorska tvorba, dok su sve ostale prikazane strukture bile urednih intenziteta signala i primjerene morfologije. Osim bezbolne otekline prednjeg dijela gležnja kliničkim je pregledom utvrđen i deficit dorzalne fleksije stopala. Zahvat je načinjen artroskopski, a tumorska se tvorba zbog svoje veličine nije mogla odstraniti u jednom komadu već se odstranila u dijelovima.
Patohistološka analiza je utvrdila da je riječ o TGCT-u. Tijekom razdoblja praćenja od dvije godine bolesnica se nije žalila na
tegobe s operiranim gležnjem, a na kontrolnim MR-ima nije zamijećen recidiv.
Na TGCT valja pomisliti kao moguću diferencijalnu dijagnozu kod bolesti gležnja, napose kad se bol i oteklina pojave bez ozljede.
Artroskopski zahvat je sigurna i učinkovita metoda liječenja LTGCT-a u gležnju ako ju izvodi iskusan operater kojeg prati uhodan tim, no valja istaknuti da se odabir načina kirurškog liječenja treba prilagoditi kako anatomskom položaju tvorbe u zglobu tako i procjeni i preferenciji kirurga.

Keywords

TENOSINOVIJALNI GIGANTOCELULARNI TUMOR; LIJEČENJE; ARTROSKOPIJA

Hrčak ID:

296404

URI

https://hrcak.srce.hr/296404

Publication date:

29.12.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 611 *