Skip to the main content

Professional paper

Utjecaj proizvodnje i prerade ovčje vune na okoliš

Boro Mioč ; Faculty of Agriculture University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ana Džaja
Ante Kasap ; Faculty of Agriculture University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Zvonko Antunović ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences University of Josip Juraj Strossmayer Osijek, Osijek, Croatia
Marija Jukić Grbavac ; Faculty of Agriculture and Food Technology University of Mostar, Mostar, Bosnia and Herzegovina
Valentina Držaić ; Faculty of Agriculture University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 512 Kb

page 58-65

downloads: 444

cite


Abstract

Vuna je u prošlosti bila jedan od najvažnijih i najcjenjenijih ovčjih proizvoda. Zbog svoje je važnosti nerijetko nazivana „bijelim zlatom“. Većinu proizvedene vune (oko 56 %) prerađuje tekstilna industrija čija je sirovina uglavnom vuna vrhunske kvalitete. U posljednjim je desetljećima, zbog izrazite konkurencije sintetičkih vlakana, znatno smanjen interes za vunom, osobito onom grubom, loše kvalitete (koje je u Europi i Hrvatskoj najviše). Osim toga velik je problem vuneni otpad koji nastaje tijekom striže ovaca i procesa prerade vune. U kategoriju otpadne (neželjene) vune pripada i trbušna vuna finorunih pasmina ovaca koje je u runu oko 20 %. Tijekom procesa prerade (grebanje, češljanje, predenje, tkanje i dr.)
otpadne od 10 do 15 % vune. Pranjem vune troši se mnogo energije, rada, vremena te vode koja najčešće završava u okolišu. Sve naglašenija svijest o važnosti očuvanja okoliša i veća potreba za sigurnim i održivim biološkim materijalima pokretač su traženja novih metoda recikliranja vunenog otpada i stvaranja novih proizvoda. Stoga je velik izazov u budućnosti pronaći gospodarski korisna, tržišno isplativa i ekološki prihvatljiva
rješenja za nekvalitetnu vunu i vunski otpad, što će izravno pripomoći uzgajivačima i pridonijeti očuvanju okoliša.

Keywords

vuna; pranje; otpad; okoliš; nove tehnologije

Hrčak ID:

296672

URI

https://hrcak.srce.hr/296672

Publication date:

27.3.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 951 *