Skip to the main content

Other

Županijski plan za ovisnosti

Ivan Babić ; Labin Social Services Department, Labin, Croatia
Katarina Mešin ; Istria County University Institute of Public Health, Pula, Croatia


Full text: croatian PDF 213 Kb

page 48-51

downloads: 42

cite


Abstract

Problem droga pojavljuje se kod nas značajnije u posljednjih 15 godina i to akcelerirajuće tako da je društvo (pa i struka) zatečeno i nespremno u odgovoru na taj fenomen. Istarska županija se po broju evidentiranih ovisnika već nekoliko godina nalazi među pet županija u Hrvatskoj koje bilježe najveći broj evidentiranih ovisnika u odnosu na broj stanovnika. Bez obzira na činjenicu da Istra po broju liječenih ovisnika u odnosu na broj stanovnika zauzima prvo mjesto u Hrvatskoj, te trenutni pad registriranih ovisnika, problem droga je uvršten među pet prioriteta koji zajednica odnosno Županija želi posebno / dodatno tretirati. U tom cilju utvrđen je plan koji uz postojeće institucionalne, stručne, materijalne i druge resurse previđa dodatno angažiranje materijalnih sredstava zajednice, razvoj novih oblika i sadržaja prevencije i tretmana.
Cilj plana je daljnje smanjenje broja novih ovisnika u Županiji kroz mjere koje unapređuju primarnu prevenciju, sekundarnu prevenciju i rad svih službi na liječenju i rehabilitaciji ovisnika.

Keywords

epidemiološki trend ovisnosti; stope liječenja ovisnika o heroinu; ciljevi i planovi prevencije i tretmana ovisnika u Istarskoj županiji

Hrčak ID:

298680

URI

https://hrcak.srce.hr/298680

Publication date:

29.2.2016.

Visits: 112 *