Skip to the main content

Professional paper

Maslinovo ulje – tradicionalno ili moderno?

Anita Peraić ; Institute of Public Health Zadar
Judita Grzunov Letinić ; Institute of Public Health Zadar
Benito Pucar ; Institute of Public Health Zadar


Full text: croatian PDF 290 Kb

versions

page 106-108

downloads: 63

cite


Abstract

Maslinovo ulje oduvijek je bila važna namirnica u svakodnevnoj prehrani mediteranskog stanovništva. Budući da je dijetoterapeutski učinak maslinovog ulja na ljudski organizam i zdravlje izravno povezan s njegovom kakvoćom, zadnjih godina velika se pozornost posvećuje kakvoći maslinova ulja i educiranju maslinara o postizanju kakvoće u proizvodnji maslinovih ulja. Međutim, domaća proizvodnja ne podrazumijeva ujedno i kvalitetno maslinovo ulje, posebice ukoliko se pri tom nije pazilo na osnovna načela prerade maslina. često se događa da se ulje kao domaći proizvod skupo nudi na tržištu uz tvrdnju da je vrhunsko. Niti za jedno maslinovo ulje se ne može reći da je vrhunsko ili dobro ako nije provedeno barem senzorsko ocjenjivanje.

Keywords

Hrčak ID:

299056

URI

https://hrcak.srce.hr/299056

Publication date:

22.11.2016.

Visits: 157 *