GAZETTE FUTURE, Vol. 6 No. 2-3, 2023.
Original scientific paper
https://doi.org/10.32779/gf.6.2-3.4
Senzorska procjena tjestenine obogaćene maslačkom (Taraxacum officinale Weber)
Emilija Friganović
orcid.org/0000-0001-6871-6716
; Marko Marulić Polytechnic in Knin, Knin.
*
Duška Ćurić
; University of Zagreb, Faculty of food technology and biotechnology, Zagreb.
Tajana Krička
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Zagreb.
* Corresponding author.
Abstract
Zahvaljujući znanstvenim istraživanjima i dokazima koji govore u prilog tomu da su prehrana i zdravlje usko povezani, potrošači se okreću skupini prehrambenih proizvoda koje nazivamo funkcionalnim, a kojoj pripadaju i obogaćeni proizvodi. Tjestenina je popularna i pogodna namirnica za obogaćivanje dodatkom različitih sastojaka. Cilj ovog rada bio je pripremiti svježu tjesteninu, odnosno svježe široke rezance obogaćene različitim udjelima osušenih i pulveriziranih listova maslačka te utvrditi prihvatljivost svježih i kuhanih svježih uzoraka od strane potrošača. U tu svrhu
pripremljena su i ocijenjena po 4 (četiri) uzorka širokih rezanaca, svježih i kuhanih svježih, s različitim udjelima listova maslačka. Podaci dobiveni senzorskom procjenom obrađeni su i analizirani u programima Microsoft Excel te IBM SPSS Statistics 25. Rezultati su prikazani kao aritmetička
sredina ± standardna devijacija. U analizi podataka korištena je jednosmjerna analiza varijance (ANOVA) uz Tukeyev post-hoc test. Tjestenina obogaćena sušenim i pulveriziranim listovima maslačka ocijenjena je visokim ocjenama od strane potrošača. Iz dobivenih rezultata senzorske
procjene može se zaključiti da je najprihvatljiviji uzorak kontrolni uzorak, a od širokih rezanaca obogaćenih maslačkom onaj s udjelom 10 % sušenih i pulveriziranih listova maslačka na ukupne suhe sastojke i u slučaju svježih i u slučaju kuhanih svježih uzoraka. Podaci pokazuju da za neka senzorska
svojstva postoje statistički značajne razlike između uzoraka, pogotovo za uzorke s najvećim udjelom listova maslačka.
Keywords
obogaćivanje tjestenine, listovi maslačka (Taraxacum officinale Weber), senzorska procjena.
Hrčak ID:
306907
URI
Publication date:
30.6.2023.
Visits: 584 *