Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.32779/gf.6.2-3.4

Senzorska procjena tjestenine obogaćene maslačkom (Taraxacum officinale Weber)

Emilija Friganović orcid id orcid.org/0000-0001-6871-6716 ; Marko Marulić Polytechnic in Knin, Knin. *
Duška Ćurić ; University of Zagreb, Faculty of food technology and biotechnology, Zagreb.
Tajana Krička ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Zagreb.

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 1.206 Kb

page 32-43

downloads: 116

cite


Abstract

Zahvaljujući znanstvenim istraživanjima i dokazima koji govore u prilog tomu da su prehrana i zdravlje usko povezani, potrošači se okreću skupini prehrambenih proizvoda koje nazivamo funkcionalnim, a kojoj pripadaju i obogaćeni proizvodi. Tjestenina je popularna i pogodna namirnica za obogaćivanje dodatkom različitih sastojaka. Cilj ovog rada bio je pripremiti svježu tjesteninu, odnosno svježe široke rezance obogaćene različitim udjelima osušenih i pulveriziranih listova maslačka te utvrditi prihvatljivost svježih i kuhanih svježih uzoraka od strane potrošača. U tu svrhu
pripremljena su i ocijenjena po 4 (četiri) uzorka širokih rezanaca, svježih i kuhanih svježih, s različitim udjelima listova maslačka. Podaci dobiveni senzorskom procjenom obrađeni su i analizirani u programima Microsoft Excel te IBM SPSS Statistics 25. Rezultati su prikazani kao aritmetička
sredina ± standardna devijacija. U analizi podataka korištena je jednosmjerna analiza varijance (ANOVA) uz Tukeyev post-hoc test. Tjestenina obogaćena sušenim i pulveriziranim listovima maslačka ocijenjena je visokim ocjenama od strane potrošača. Iz dobivenih rezultata senzorske
procjene može se zaključiti da je najprihvatljiviji uzorak kontrolni uzorak, a od širokih rezanaca obogaćenih maslačkom onaj s udjelom 10 % sušenih i pulveriziranih listova maslačka na ukupne suhe sastojke i u slučaju svježih i u slučaju kuhanih svježih uzoraka. Podaci pokazuju da za neka senzorska
svojstva postoje statistički značajne razlike između uzoraka, pogotovo za uzorke s najvećim udjelom listova maslačka.

Keywords

obogaćivanje tjestenine, listovi maslačka (Taraxacum officinale Weber), senzorska procjena.

Hrčak ID:

306907

URI

https://hrcak.srce.hr/306907

Publication date:

30.6.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 450 *