Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.2478/cjf-2023-0016

BIOTEHNIČKI ASPEKTI AKVAKULTURNE PROIZVODNJE HAME (Argyrosomus regius) U PLUTAJUĆIM KAVEZIMA U ZALJEVU DAKHLA, MAROKO

Omar Izzabaha orcid id orcid.org/0000-0001-8203-9002 ; Agricultural and Aquacultural Engineering Research Team, Polydisciplinary Faculty of Larache. Abdelmalek Essaadi University, Tétouan, Morocco *
Abderrahim Gjije
Ayoub Bounacir
Mustapha Ait Chattou
Mohamed Idhalla ; Department of Aquaculture, National Institute of Fisheries Research, BD Sidi Abderrahmane, Ain Diab. 20100, Casablanca, Morocco
Hicham Chairi orcid id orcid.org/0000-0002-5103-9365

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 2.258 Kb

page 147-158

downloads: 175

cite


Abstract

Ovo istraživanje je prvi doprinos praćenju hame Argyrosomus regius (Asso y del Rio 1801) koja se uzgaja u plutajućim kavezima usidrenim u zaljevu Dakhla, južno od Maroka. Zootehničkim praćenjem dvaju proizvodnih ciklusa procijenjen je akvakulturni potencijal hame u zaljevu Dakhla. Prva serija sastoji se od 20.000 jedniki mlađi srednje početne težine 4,5±0,13 g i duljine vilice 6±0,19 cm, a zaprimljena je 26. kolovoza 2019. s faktorom kondicije od 2,08 ± 0,35. Druga se serija sastoji od 30.000 jedinki prosječne početne težine 3 ± 0,11 g i prosječne početne duljine 6 ± 0,26 cm, a primljena je 4. lipnja 2020. s faktorom kondicije od 1,39 ± 0,21. Tijekom prvog pokusa koji je trajao 16 mjeseci, zabilježili smo visok potencijal rasta hame. Riba je dosegla 1265±69,2 g prosječne težine i 48±4,32 cm srednje duljine sa specifičnom stopom rasta (SGR) od 0,58±0,11% dan-1 i dnevnim indeksom rasta DGI od 2,45±0,91 g ind-1 dan-1. Omjer konverzije hrane bio je 1,18 (FER=0,84), konačna gustoća bila je 36,94 kg m-3, a faktor kondicije (k) pokazao je srednju vrijednost za cijeli ciklus od 2,18±0,39. Stopa preživljavanja dobivena tijekom prvog ciklusa bila je oko 89,86%. Dok su ribe drugog ciklusa postigle težinu od 1285±69,2 g i veličinu od 47±5,36 cm nakon kraja 18 mjeseci uzgoja, uz SGR od 0,49±0,12% dan-1 i DGI od 2,34±1,35 g ind-1 dan-1, FCR 1,21 (FER=0,83), konačnu gustoću od 28,43 kg m-3 i faktor kondicije od 1,35±0,32. Dobivena stopa preživljenja bila je oko 92,19%. Međutim, prema provedenoj statističkoj analizi, rezultati pokazuju da ne postoji značajna razlika između dvaju proizvodna ciklusa (p>0,05). Ovi rezultati potvrđuju da je hama vrsta od koje se mnogo očekuje u pogledu diverzifikacije akvakulture u zaljevu Dakhla i diljem Maroka.

Keywords

marokanska akvakultura; hama; uzgoj ribe; performanse rasta; diverzifikacija

Hrčak ID:

309819

URI

https://hrcak.srce.hr/309819

Publication date:

1.12.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 887 *