Professional paper
Količina soli u hrvatskim pekarskim proizvodima
Žaneta Ugarčić-Hardi
; Sveučilište u Osijeku
Gabrijela Dumančić
; Zavod za javno zdravstvo Osječko - baranjske županije
Daliborka Koceva Komlenić
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Marko Jukić
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Abstract
Visoki krvni tlak je glavni uzročni čimbenik srčanih bolesti i moždanog udara, koji može biti uspješno smanjen redukcijom unosa natrija (preko kuhinjske soli) u prehrani. Unos soli za stanovništvo diljem Europe, pa tako i Hrvatske, je visok i premašuje količine potrebne za normalno funkcioniranje. Prosječan unos soli u svijetu iznosi oko 10-13 g/dan, a u Hrvatskoj i više. Preporuke svjetske zdravstvene organizacije su 5-6 g/dan.
Keywords
smanjenje unosa soli; pekarski proizvodi
Hrčak ID:
310371
URI
Publication date:
7.1.2010.
Visits: 479 *