Skip to the main content

Professional paper

Razvoj, značaj i primjena statistike u zdravstvenoj zaštiti

Jasenka Ivon


Full text: croatian pdf 112 Kb

downloads: 57

cite


Abstract

Iako statistika ima široku primjenu u gotovo svim djelatnostima, s njezinom primjenom u zdravstvenoj zaštiti započelo se nešto kasnije u odnosu na druge djelatnosti.

Neki izvori kazuju da je statističko praćenje smrtnosti stanovništva u nekim engleskim gradovima počelo još u prvoj polovici XVI stoljeća. Iako nema pouzdanih podataka, pretpostavlja se da počeci njezine primjene sežu još dublje u prošlost.

Evidencija o smrtnosti stanovništva u engleskim gradovima može se smatrati kao početak primjene i korištenja statističke metodologije u proučavanju zdravstvenog stanja i zdravstvene zaštite stanovništva. Dosta dugo je trajala sporadična primjena statistike u zdravstvenoj zaštiti. Nešto šira primjena u međunarodnim razmjerima počinje izlaskom Prve međunarodne klasifikacije bolesti povreda i uzroka smrti 1843. godine. Donošenje međunarodne klasifikacije bolesti povreda i uzroka smrti predstavlja prvi ozbiljan korak u primjeni statistike u zdravstvenoj zaštiti, ali do učestalog korištenja statistike i statističke metodologije u zdravstvenoj zaštiti dolazi tek krajem XIX i početkom XX stoljeća. Kada govorimo o statistici nailazimo na termine predmoderne i moderne statistike. Predmoderna statistika uključuje podatke koje su zapisivali svećenici i unosili u crkvene knjige, a moderna statistika nastaje kada se država zakonski i institucijski organizira pa dolazi do prikupljanja podataka preko određenih institucija.

Keywords

Hrčak ID:

310771

URI

https://hrcak.srce.hr/310771

Publication date:

7.10.2010.

Visits: 118 *