Agriculture, Vol. 29 No. 2, 2023.
Preliminary communication
https://doi.org/10.18047/poljo.29.2.3
Utjecaj različitih rokova sjetve na ozimu pšenicu
Valentina Španić
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Croatia
*
Jurica Duvnjak
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Croatia
Katarina Šunić
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Croatia
Goran Jukić
; Croatian Agency for Agriculture and Food, Vinkovačka cesta 63c, 31000 Osijek, Croatia
Ivan Varnica
; Croatian Agency for Agriculture and Food, Vinkovačka cesta 63c, 31000 Osijek, Croatia
* Corresponding author.
Abstract
Provedena su tri odvojena poljska pokusa s različitim rokovima sjetve kako bi se odredio pogodan rok sjetve za agromorfološka svojstva i parametre tehnološke kvalitete. Rezultati su u vegetacijskoj sezoni 2022./23. pokazali sljedeće: (1) s odmakom roka sjetve (drugi rok sjetve 4. studenoga 2022.) u odnosu na prvi rok sjetve (13. listopada 2022.), urod zrna bio je značajno povećan, dok je u trećem roku sjetve (14. studenoga 2022.) u odnosu na prvi značajno povećan urod zrna kod osam od dvanaest genotipova. Razlog nesrazmjera uroda zrna u prvim dvama rokovima sjetve bio je jesenski napad virusa patuljastoga žutila ječma, koji je ozbiljno oštetio razvijenije biljke iz prvoga roka sjetve, nakon čega su bile sklonije i drugim bolestima pšenice. Relativne razlike za drugi rok sjetve u odnosu na prvi bile su sljedeće : povećanje za 59,1 % za urod zrna, 6,3 % za hektolitarsku masu, 22,5 % za masu 1000 zrna, smanjenje za 23,3 % za datum klasanja, 1,2 % za sadržaj proteina, 2,1 % za sadržaj vlažnoga glutena i 2,5 % za sedimentacijsku vrijednost. Razlika u urodu zrna između drugoga i trećeg roka sjetve iznosila je 34,2 % zbog uranjene senescence biljaka u kasnijoj sjetvi, kao posljedice povišenih temperatura u lipnju.
Keywords
genotipovi; urod zrna; kvaliteta; rokovi sjetve; pšenica
Hrčak ID:
311671
URI
Publication date:
19.12.2023.
Visits: 676 *