Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.5513/JCEA01/25.1.4086

Utjecaj djelomične zamjene mljevenog zrna kukuruza sirutkom u prahu na kvalitetu obroka baziranog na različitim vrstama voluminozne krme u hranidbi kastriranih ovnova

Marina VRANIĆ ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Krešimir BOŠNJAK ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia *
Božica LUKŠIĆ ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ivana ČAČIĆ ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Nataša PINTIĆ PUKEC ; Croatian Agency for Agriculture and Food, Poljana Križevačka 185, 48260 Križevci
Ivica VRANIĆ ; Croatian Agency for Agriculture and Food, Poljana Križevačka 185, 48260 Križevci
Krešimir KRAPINEC ; University of Zagreb, Faculty of Forestry and Wood Technology, Department of Forestry, Svetošimunska cesta 23, 10000 Zagreb, Croatia
Ranko GANTNER ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Department of plant production and biotechnology, 31000 Osijek, Croatia
Kristina STARČEVIĆ ; University of Zagreb, Faculty of Veterinarian Medicine, Department of Animal Nutrition and Dietetics, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Croatia
Tomislav MAŠEK ; University of Zagreb, Faculty of Veterinarian Medicine, Department of Animal Nutrition and Dietetics, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Croatia
Andreja BABIĆ ; Croatian Agency for Agriculture and Food, Poljana Križevačka 185, 48260 Križevci, Croatia

* Corresponding author.


Full text: english pdf 708 Kb

page 22-34

downloads: 154

cite


Abstract

Provedeno je in vivo istraživanje utjecaja djelomične zamjene suhog mljevenog zrna kukuruza sirutkom u prahu kao dodatka sjenaži lucerne (SL) ili sjenaži talijanskog ljulja (STL) na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i bilancu N u hranidbi kastriranih ovnova. Kemijski sastav SL i STL je bio otprilike isti, osim sadržaja sirovih proteina (SP) koji je bio veći kod SL u usporedbi s STL. Hranidba bazirana na SL imala je veću konzumaciju, veću probavljivost SP i veću bilancu N, kao i više izlučenog N u usporedbi s hranidbom baziranom na STL. Hranidba bazirana na STL je imala veću probavljivost istraživanih kemijskih parametara, osim SP i škroba. Djelomična zamjena zrna kukuruza sirutkom u prahu smanjila je konzumaciju kiselih detergent vlakana (KDV), povećala probavljivost škroba u hranidbi baziranoj na SL i STL i povećala ukupnu konzumaciju N u hranidbi baziranoj na SL. U praktičnim uvjetima zamjena 10% zrna kukuruza sirutkom u prahu u obroku na bazi kvalitetnije krme dovoljna je za povećanje konzumacije N. Zaključno, djelomična zamjena zrna kukuruza sirutkom u prahu u krmnoj osnovi s većim sadržajem SP povećava energetsku učinkovitost obroka u smislu konzumacije N i metabolizma.

Keywords

energetski dodatak; sjenaža lucerne; sjenaža talijanskog ljulja; konzumacija; probavljivost; bilanca N

Hrčak ID:

315464

URI

https://hrcak.srce.hr/315464

Publication date:

25.3.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 613 *