Original scientific paper
https://doi.org/10.5513/JCEA01/25.1.4086
Utjecaj djelomične zamjene mljevenog zrna kukuruza sirutkom u prahu na kvalitetu obroka baziranog na različitim vrstama voluminozne krme u hranidbi kastriranih ovnova
Marina VRANIĆ
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Krešimir BOŠNJAK
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
*
Božica LUKŠIĆ
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ivana ČAČIĆ
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Nataša PINTIĆ PUKEC
; Croatian Agency for Agriculture and Food, Poljana Križevačka 185, 48260 Križevci
Ivica VRANIĆ
; Croatian Agency for Agriculture and Food, Poljana Križevačka 185, 48260 Križevci
Krešimir KRAPINEC
; University of Zagreb, Faculty of Forestry and Wood Technology, Department of Forestry, Svetošimunska cesta 23, 10000 Zagreb, Croatia
Ranko GANTNER
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Department of plant production and biotechnology, 31000 Osijek, Croatia
Kristina STARČEVIĆ
; University of Zagreb, Faculty of Veterinarian Medicine, Department of Animal Nutrition and Dietetics, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Croatia
Tomislav MAŠEK
; University of Zagreb, Faculty of Veterinarian Medicine, Department of Animal Nutrition and Dietetics, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Croatia
Andreja BABIĆ
; Croatian Agency for Agriculture and Food, Poljana Križevačka 185, 48260 Križevci, Croatia
* Corresponding author.
Abstract
Provedeno je in vivo istraživanje utjecaja djelomične zamjene suhog mljevenog zrna kukuruza sirutkom u prahu kao dodatka sjenaži lucerne (SL) ili sjenaži talijanskog ljulja (STL) na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i bilancu N u hranidbi kastriranih ovnova. Kemijski sastav SL i STL je bio otprilike isti, osim sadržaja sirovih proteina (SP) koji je bio veći kod SL u usporedbi s STL. Hranidba bazirana na SL imala je veću konzumaciju, veću probavljivost SP i veću bilancu N, kao i više izlučenog N u usporedbi s hranidbom baziranom na STL. Hranidba bazirana na STL je imala veću probavljivost istraživanih kemijskih parametara, osim SP i škroba. Djelomična zamjena zrna kukuruza sirutkom u prahu smanjila je konzumaciju kiselih detergent vlakana (KDV), povećala probavljivost škroba u hranidbi baziranoj na SL i STL i povećala ukupnu konzumaciju N u hranidbi baziranoj na SL. U praktičnim uvjetima zamjena 10% zrna kukuruza sirutkom u prahu u obroku na bazi kvalitetnije krme dovoljna je za povećanje konzumacije N. Zaključno, djelomična zamjena zrna kukuruza sirutkom u prahu u krmnoj osnovi s većim sadržajem SP povećava energetsku učinkovitost obroka u smislu konzumacije N i metabolizma.
Keywords
energetski dodatak; sjenaža lucerne; sjenaža talijanskog ljulja; konzumacija; probavljivost; bilanca N
Hrčak ID:
315464
URI
Publication date:
25.3.2024.
Visits: 613 *