Skip to the main content

Original scientific paper

LGBTIQ građa u narodnim knjižnicama Osječko-Baranjske županije

Sanjica Faletar orcid id orcid.org/0000-0001-7387-6458 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Filozofski fakultet u Osijeku *

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 554 Kb

page 89-114

downloads: 11

cite


Abstract

Cilj. U radu se predstavljaju rezultati istraživanja čiji je cilj bio vrednovati zbirke narodnih knjižni ca u Osječko-baranjskoj županiji s obzirom na zastupljenost LGBTIQ građe.
Metodologija. Istraživanje je provedeno metodom usporedbe. Uspoređujući zapise u katalozima u svih deset narodnih knjižnica u Osječko-baranjskoj županiji s popisom od 86 naslova na unaprijed priređenom popisu preporučenih LGBTIQ naslova, autori su istražili koliko je LGBTIQ građa zastupljena u fondovima istraživanih knjižnica.
Rezultati. Rezultati istraživanja pokazuju da nijedna ispitana knjižnica ne posjeduje sve naslove, no dvije knjižnice imaju više od polovice naslova s popisa. Iako postoje manja odstupanja, uočena je određena tendencija rasta zastupljenosti istraživanih naslova s obzirom na veličinu knjižnice odnosno veličinu zajednice kojoj služi. Najveći prosječni broj primjeraka istraživanih naslova posjeduje najveća, županijska matična, knjižnica.
Praktična primjena. Rezultati ukazuju na slabe i jake strane u fondovima istraživanih knjižnica te knjižničarima mogu poslužiti kao poticaj i oslonac u donošenju budućih odluka o nabavi LGBTIQ građe.
Društveni značaj. Budući da je LGBTIQ populacija u hrvatskom društvu i dalje dijelom diskriminirana i nedovoljno zastupljena među knjižničnim korisnicima, narodne bi knjižnice kroz svoje inkluzivne zbirke mogle pridonijeti pozitivnijoj percepciji LGBTIQ populacije među lokalnim stanovništvom općenito te postati mjesto na kojem LGBTIQ populacija dolazi do informacija potrebnih u svakodnevnom životu.
Originalnost/vrijednost. Ovo je prvo istraživanje koje analizira zastupljenost LGBTIQ građe u narodnim knjižnicama u Osječko-baranjskoj županiji.

Keywords

LGBTIQ građa, metoda usporedbe, narodne knjižnice, Osječkobaranjska županija, uključivi knjižnični fond, vrednovanje knjižničnog fonda

Hrčak ID:

316715

URI

https://hrcak.srce.hr/316715

Publication date:

9.5.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 33 *