Skip to the main content

Professional paper

Novo doba bračkih muzeja?

Jasna Damjanović ; Centar za kulturu Brač, Nerežišća / Muzej otoka Brača, Škrip; Pustinja Blaca, Nerežišća ; Galerija umjetnina "Branislav Dešković", Bol
Andrea Matoković ; Muzej otoka Brača, Škrip


Full text: croatian pdf 25.585 Kb

page 73-89

downloads: 0

cite


Abstract

Muzej otoka Brača u Škripu, Pustinja Blaca u Nerežišćima i Galerija umjetnina „Branislav Dešković” u Bolu tri su bračka muzeja koja djeluju u sklopu Centra za kulturu Brač, javne ustanove čiji je osnivač Splitsko-dalmatinska županija. Aktivan sudionik i inicijator kulturnog života na otoku, Centar za kulturu Brač sa sjedištem u Nerežišćima ima zadaću podizanja svijesti i znanja o vrijednostima i zaštiti otočne baštine. Dosadašnjim kontinuiranim radovima sanacije i zaštite povijesnih muzejskih zgrada poboljšani su uvjeti zaštite i izlaganja vrijednih umjetnina, no iznimno je važno nastaviti adaptacije i opremanje Muzeja. Postojeći resursi, osobito nedostatak prostora i stručnog osoblja te stanje muzejskih zgrada ipak ne zadovoljavaju suvremene muzejske potrebe, a profil posjetitelja i novi dosezi muzeologije zahtijevaju znatna poboljšanja uvjeta rada. Unatoč mnogim ograničenjima, u Muzeju pripremaju planove za nove vizualno atraktivne i tehnološki napredne postave, opremanje i adaptaciju muzejskih prostora te kadrovsko napredovanje i ekipiranje.

Keywords

Galerija umjetnina "Branislav Dešković" (Bol); Centar za kulturu Brač (Nerežišća); Muzej otoka Brača (Škrip); Pustinja Blaca (Nerežišća); Brač (otok)

Hrčak ID:

318886

URI

https://hrcak.srce.hr/318886

Publication date:

12.12.2023.

Visits: 0 *