Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.46419/vs.56.2.9

Biokemijske karakteristike E. coli izdvojene iz hrane životinjskog podrijetla

Dora Tomašković ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Lucija Hlebić ; Hrvatki veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Lovran Peinović ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Andrea Humski orcid id orcid.org/0000-0003-3027-1306 ; Hrvatki veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska *

* Corresponding author.


Full text: english pdf 404 Kb

page 169-176

downloads: 61

cite


Abstract

Hrana životinjskog podrijetla predstavlja čest izvor patogenih sojeva Escherichia coli opasnih za ljude. Iako su većina sojeva crijevni komenzali, neki od njih mogu prouzročiti crijevne (intestinalne) i izvancrijevne (ekstraintestinalne) infekcije. Njihova je patogenost kod pojedinih serovarova povezana s prisutnošću gena za čimbenike virulencije, pripadnošću filogrupi te s biokemijskim svojstvima. U ovom istraživanju pretražen je 61 izolat bakterije E. coli izdvojenih iz uzoraka mesa: mljevenog mesa, mesnih pripravaka i obrisaka trupova različitih vrsta životinja. Izolatima su određene biokemijske karakteristike VITEK2 sustavom, a podatci su uspoređeni s prisutnošću gena za čimbenike virulencije obrađenim u prijašnjem istraživanju. Rezultati prikazuju povezanost između prisustva eae gena i aktivnosti alkalinizacije sukcinata. Osim navedenog, uočena je povezanost između prisustva cnf1 gena i aktivnosti enzima arilamidaze prema tirozinu. S obzirom na mali broj ostvarenih rezultata, nejasna je povezanost između biokemijskih karakteristika i prisutnosti gena za čimbenike virulencije. Stoga su
potrebna daljnja istraživanja s većim brojem izolata. Iako nisu uočene značajne poveznice između biokemijskih
svojstava i prisutnosti gena za čimbenike virulencije, ovim radom prikazane su raznolikosti E. coli u prikupljene na području Republike Hrvatske, a prikupljeni podatci prikazuju nova saznanja o biokemijskim karakateristikama E. coli u domaćih i divljih životinja na području Republike Hrvatske.

Keywords

Escherichia coli; biokemijske karakteristike; različite vrste životinja

Hrčak ID:

319618

URI

https://hrcak.srce.hr/319618

Publication date:

14.8.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 267 *