Review article
https://doi.org/10.31952/amha.22.1.4
LJEKOVITA SVOJSTVA PIVA: OD ANTIKE DO RANOGA MODERNOG DOBA
Andrzej K. Kuropatnicki
orcid.org/0000-0001-9977-7431
; Research Team on the History and Culture of the Celtic Countries, Institute of English Studies, University of the National Education Commission, Krakow, Poland
Abstract
Pravljenje i pijenje ale piva i običnog piva dio je ljudskog iskustva očito od postanka civilizacije. Pivo je jedno od najkonzumiranijih alkoholnih pića diljem svijeta. Bogato je hranjivim tvarima poput ugljikohidrata, aminokiselina, minerala, vitamina i drugih spojeva. Povijesno gledano, ale i pivo služili su kao izvori iznimno hranjive hrane, a korišteni su i zbog svojih ljekovitih svojstava. Vjerovalo se da se fermentacijom jednostavni sastojci poput žitarica i vode pretvaraju u sveti proizvod, a uvođenje ljekovitih biljaka pojačava njegova svojstva. Najraniji zapisi pokazuju da je u Sumeru pivo služilo u medicinske svrhe još 2000. godine prije Krista. U ranome srednjem vijeku ale pivo postalo je omiljeno među Keltima, Nijemcima i Skandinavcima, koji su bili njegovi veliki ljubitelji. Ale se pravio bez hmelja, umjesto toga za aromu se uzimala biljka ili kombinacija biljaka nazvana gruit. Smatralo se da ale i pivo imaju i magičnu i ljekovitu moć te su se često propisivali u medicinske svrhe. Uvođenje hmelja unaprijedilo je pivarstvo i trgovinu pivom. Hmelj je poboljšao kvalitetu piva, produžio mu trajnost i zaštitio ga od bakterija. Cilj je rada prikazati povijest ale piva i običnog piva koji se koriste zbog svojih ljekovitih svojstava.
Keywords
ale; pivo; gruit; hmelj; začinsko bilje; recepti
Hrčak ID:
319721
URI
Publication date:
24.7.2024.
Visits: 481 *