Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31952/amha.22.1.4

LJEKOVITA SVOJSTVA PIVA: OD ANTIKE DO RANOGA MODERNOG DOBA

Andrzej K. Kuropatnicki orcid id orcid.org/0000-0001-9977-7431 ; Research Team on the History and Culture of the Celtic Countries, Institute of English Studies, University of the National Education Commission, Krakow, Poland


Full text: english PDF (English) 581 Kb

page 83-110

downloads: 137

cite


Abstract

Pravljenje i pijenje ale piva i običnog piva dio je ljudskog iskustva očito od postanka civilizacije. Pivo je jedno od najkonzumiranijih alkoholnih pića diljem svijeta. Bogato je hranjivim tvarima poput ugljikohidrata, aminokiselina, minerala, vitamina i drugih spojeva. Povijesno gledano, ale i pivo služili su kao izvori iznimno hranjive hrane, a korišteni su i zbog svojih ljekovitih svojstava. Vjerovalo se da se fermentacijom jednostavni sastojci poput žitarica i vode pretvaraju u sveti proizvod, a uvođenje ljekovitih biljaka pojačava njegova svojstva. Najraniji zapisi pokazuju da je u Sumeru pivo služilo u medicinske svrhe još 2000. godine prije Krista. U ranome srednjem vijeku ale pivo postalo je omiljeno među Keltima, Nijemcima i Skandinavcima, koji su bili njegovi veliki ljubitelji. Ale se pravio bez hmelja, umjesto toga za aromu se uzimala biljka ili kombinacija biljaka nazvana gruit. Smatralo se da ale i pivo imaju i magičnu i ljekovitu moć te su se često propisivali u medicinske svrhe. Uvođenje hmelja unaprijedilo je pivarstvo i trgovinu pivom. Hmelj je poboljšao kvalitetu piva, produžio mu trajnost i zaštitio ga od bakterija. Cilj je rada prikazati povijest ale piva i običnog piva koji se koriste zbog svojih ljekovitih svojstava.

Keywords

ale; pivo; gruit; hmelj; začinsko bilje; recepti

Hrčak ID:

319721

URI

https://hrcak.srce.hr/319721

Publication date:

24.7.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 481 *