Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/https://doi.org/10.5513/JCEA01/25.3.4190

Utjecaj termina djelomične defolijacije prinos, osnovni kemijski sastav te na sadržaj hlapljivih spojeva u grožđu sorte Merlot (Vitis vinifera L.)

Marina ANIĆ orcid id orcid.org/0000-0001-6431-0161 ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia *
Mirela OSREČAK ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Janko HARAMINA ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Marko KAROGLAN ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia

* Corresponding author.


Full text: english pdf 680 Kb

page 776-786

downloads: 23

cite


Abstract

Djelomična defolijacija u zoni grožđa često je korištena ampelotehnička mjera u vinogradu u cilju manipuliranja mikroklimatom trsa te smanjenja bujnosti trsa. Termin provođenja zahvata djelomične defolijacije igra veliku ulogu u sintezi različitih hlapljivih spojeva u grožđu, s obzirom na to da se oni u bobici sintetiziraju u različito vrijeme tijekom dozrijevanja grožđa. Provedeno je dvogodišnje istraživanje (2018. i 2019.) na sorti Merlot (Vitis vinifera L.) uzgajanoj u regiji Središnja bregovita Hrvatska, podregija Prigorje-Bilogora, kako bi se procijenila opravdanost različitih termina provedbe zahvata djelomične defolijacije na hlapljive spojeve grožđa. Djelomična defolijacije izvedena je u tri terminaprije cvatnje, u vrijeme zatvaranja grozdova te na početku šare grožđa, uklanjanjem 4 bazalna lista te svih zaperaka, dok je četvrti tretman kontrola. Djelomična defolijacija nije utjecala na prinos te na omjer lisne površine i prinosa, dok je rana defolijacija (prije cvatnje) utjecala na smanjenje mase grozda i mase bobice. Bez obzira na termin provedbe, djelomična defolijacija utjecala je na smanjenje sadržaja ukupnih kiselina u grožđu, dok je jedino djelomična defolijacija na početku šare utjecala na povećanje sadržaja šećera u grožđu. Djelomična defolijacija utjecala je na smanjenje sadržaja hlapljivih C6 spojeva u grožđu, koji daju zelene i vegetalne arome. Modifikacijom mikroklimatskih uvjeta trsa pomoću zahvata djelomične defolijacije može se značajno poboljšati hlapljivi sastav grožđa, a samim time i pridonijeti poboljšanju kvalitete grožđa.

Keywords

vinova loza; hlapljivi organski spojevi; C6 alkoholi i aldehidi; djelomična defolijacija

Hrčak ID:

320921

URI

https://hrcak.srce.hr/320921

Publication date:

23.9.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 127 *