Original scientific paper
https://doi.org/https://doi.org/10.5513/JCEA01/25.3.4190
Utjecaj termina djelomične defolijacije prinos, osnovni kemijski sastav te na sadržaj hlapljivih spojeva u grožđu sorte Merlot (Vitis vinifera L.)
Marina ANIĆ
orcid.org/0000-0001-6431-0161
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
*
Mirela OSREČAK
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Janko HARAMINA
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Marko KAROGLAN
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
* Corresponding author.
Abstract
Djelomična defolijacija u zoni grožđa često je korištena ampelotehnička mjera u vinogradu u cilju manipuliranja mikroklimatom trsa te smanjenja bujnosti trsa. Termin provođenja zahvata djelomične defolijacije igra veliku ulogu u sintezi različitih hlapljivih spojeva u grožđu, s obzirom na to da se oni u bobici sintetiziraju u različito vrijeme tijekom dozrijevanja grožđa. Provedeno je dvogodišnje istraživanje (2018. i 2019.) na sorti Merlot (Vitis vinifera L.) uzgajanoj u regiji Središnja bregovita Hrvatska, podregija Prigorje-Bilogora, kako bi se procijenila opravdanost različitih termina provedbe zahvata djelomične defolijacije na hlapljive spojeve grožđa. Djelomična defolijacije izvedena je u tri terminaprije cvatnje, u vrijeme zatvaranja grozdova te na početku šare grožđa, uklanjanjem 4 bazalna lista te svih zaperaka, dok je četvrti tretman kontrola. Djelomična defolijacija nije utjecala na prinos te na omjer lisne površine i prinosa, dok je rana defolijacija (prije cvatnje) utjecala na smanjenje mase grozda i mase bobice. Bez obzira na termin provedbe, djelomična defolijacija utjecala je na smanjenje sadržaja ukupnih kiselina u grožđu, dok je jedino djelomična defolijacija na početku šare utjecala na povećanje sadržaja šećera u grožđu. Djelomična defolijacija utjecala je na smanjenje sadržaja hlapljivih C6 spojeva u grožđu, koji daju zelene i vegetalne arome. Modifikacijom mikroklimatskih uvjeta trsa pomoću zahvata djelomične defolijacije može se značajno poboljšati hlapljivi sastav grožđa, a samim time i pridonijeti poboljšanju kvalitete grožđa.
Keywords
vinova loza; hlapljivi organski spojevi; C6 alkoholi i aldehidi; djelomična defolijacija
Hrčak ID:
320921
URI
Publication date:
23.9.2024.
Visits: 127 *