Original scientific paper
https://doi.org/https://doi.org/10.5513/JCEA01/25.3.4339
Utjecaj primjene pepela na reakciju tla, sadržaj CaCO3, K2O i P2O5 pod kulturom Miscanthus x giganteus
Dija BHANDARI
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Graduate Study programme in "Sustainability in Agriculture, Food Production and Food Technology in the Danube Region" (DAFM), Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Croatia
Stella ARLOVIĆ
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Graduate Study programme in "Agroecology“, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Croatia
Marija GALIĆ
; University of Zagreb Faculty of Agriculture (AGR), Division for Agroecology, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Croatia
Nikola BILANDŽIJA
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Division for Agricultural Engineering and Technology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Josip LETO
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Division for Plant Sciences, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Croatia
Darija BILANDŽIJA
orcid.org/0000-0003-0518-0736
; University of Zagreb Faculty of Agriculture (AGR), Division for Agroecology, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Croatia
*
* Corresponding author.
Abstract
Uzgoj energetskih kultura i primjena pepela iz biomase dio su održivog energetskog gospodarenja i imaju značajan utjecaj na okoliš. Pepeo iz biomase može se koristiti kao gnojivo ili poboljšivač tla zbog svog kemijskog sastava odnosno sadržaja važnih mikro i makro hranjiva, kao i pozitivnog učinka na fizikalno-kemijska svojstva tla. Sa sve većim interesom i korištenjem bioenergetskih kultura, proizvodnja pepela iz biomase također raste i očekuje se da će se u budućnosti dodatno povećati. Stoga je važna pravilna primjena ovog proizvoda. Osiguravanje njegove primjene kao poboljšivača tla ojačati će ekološki aspekt i zatvoriti praznine u kružnom gospodarstvu. U tom kontekstu, istraživanje utjecaja pepela iz biomase na pojedinačna svojstva tla u različitim agroekološkim uvjetima važno je za određivanje njegove moguće primjene i ograničenja. Stoga je cilj istraživanja bio utvrditi utjecaj različitih doza pepela (2 i 5 t/ha) na pH vrijednost tla, sadržaj karbonata (CaCO3) u tlu, sadržaj biljkama dostupnog fosfora (P2O5) i kalija (K2O) u tlu pod višegodišnjom energetskom kulturom Miscanthus x giganteus. Istraživanje je provedeno tijekom razdoblja 2016.-2019. u kontinentalnom dijelu Hrvatske u blizini grada Zagreba. Istraživanjem je utvrđeno da primjena pepela nije značajno utjecala na pH tla, ali je imala značajan utjecaj na sadržaj CaCO3, P2O5 i K2O u tlu. Kod obje istraživane doze pepela došlo je do značajnog smanjenja sadržaja P2O5 i značajnog povećanja sadržaja CaCO3, dok se sadržaj K2O u tlu značajno povećao samo pri većoj dozi pepela u usporedbi s kontrolnim tretmanom. Pepeo iz biomase pokazao se kao dobar kondicioner tla u pogledu sadržaja CaCO3 i K2O u proučavanim agroekološkim uvjetima. Daljnja istraživanja o primjeni pepla u različitim agroekološkim uvjetima poput različitih tipova tala, vegetacijskog pokrova i klimatskih uvjeta pružit će detaljniji uvid u
učinkovito korištenje pepela iz biomase. Također, istraživanje o utjecaju pepela iz biomase na druga važna svojstva tla u kombinaciji s istraživanjima o biljnom usvajanju hranjiva potrebno je za razumijevanje složenog ponašanja pepela iz biomase.
Keywords
pepeo šumske biomase; kemijska svojstva tla; višegodišnje energetske kulture; održivost; kružno gospodarstvo
Hrčak ID:
320927
URI
Publication date:
23.9.2024.
Visits: 124 *