Skip to the main content

Review article

Promjene u proizvodnji i tržištu ružičastih vina u Republici Hrvatskoj

Darko Cenbauer ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb, Hrvatska
Ivan Prša ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu,Centar za vinogradarstvo, Zagreb, Hrvatska *
Marin Čagalj ; Zavod za primijenjene znanosti, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Ivo Grgić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 596 Kb

page 34-44

downloads: 10

cite


Abstract

Ružičasta vina, često nazivana rosé koja svojim stilom kombiniraju karakteristike bijelih i crvenih vina, bilježe porast popularnosti u mnogim dijelovima svijeta. Rad analizira trendove u proizvodnji, distribuciji i kvaliteti ružičastih vina na hrvatskom tržištu od 2015. do 2023. godine, u usporedbi s globalnim trendovima. Cilj rada je analizirati tržište ružičastih vina u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju. Također, istraživanje se bavi promjenama u preferencijama proizvođača i potrošača te prilagodbom tržišta novim izazovima. Korišteni su podaci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) te Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH). U ovom radu pružen je detaljan uvid u trendove proizvodnje, sortnu i regionalnu zastupljenost, kvalitativne trendove te fizikalno-kemijski sastav i senzorne karakteristike ružičastih vina kroz promatrano razdoblje. Rezultati pokazuju porast broja proizvođača i proizvodnje visokokvalitetnih ružičastih vina, koja postaju sve prepoznatljivija na tržištu, uz potencijalni značaj za klimatsku prilagodbu vinogradarstva.

Keywords

vino; tržište; Hrvatska; kakvoća; klimatske promjene

Hrčak ID:

321668

URI

https://hrcak.srce.hr/321668

Publication date:

14.10.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 66 *