Skip to the main content

Original scientific paper

Kemijske karakteristike različitih sorti jabuke dostupnih na hrvatskom tržištu

Martina Peršić ; Veleučilište u Rijeci, Rijeka, Hrvatska *
Karin Flego ; Veleučilište u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Marijana Kozarić Ciković ; Veleučilište u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Slavica Dudaš ; Veleučilište u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Marin Tomičić ; Veleučilište u Rijeci, Rijeka, Hrvatska

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 424 Kb

page 98-105

downloads: 0

cite


Abstract

Jabuka (Malus domestica Borkh.) je jedan od glavnih izvora bioaktivnih tvari u ljudskoj prehrani. Važan je izvor pektina, organskih kiselina, vlakana, vitamina, oligosaharida i polifenola koji imaju izrazito pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Ovaj rad istražuje kemijski sastav 11 sorti jabuka dostupnih na hrvatskom tržištu, fokusirajući se na sadržaj šećera, kiselina i fenolnih tvari. Rezultati istraživanja pokazali su da sorte jabuka ‘Fuji’ i ‘Inored’ imaju najviši sadržaj šećera, dok je sorta ‘Granny Smith’ očekivano najkiselija. Okusna percepcija jabuke ne ovisi samo o sadržaju šećera ili kiselina, već u najvećoj mjeri o njihovom omjeru. S obzirom na izrazito visok sadržaj kiselina, sorta ‘Granny Smith’ je imala i najniži omjer šećera i kiselina. Sorte s najvišim omjerom šećera i kiselina u ovom istraživanju su ‘Inored’, ‘Fuji’ i ‘Golden delicious’ što ukazuje na njihov izražen sladak okus. Sorta ‘Morgana’ istaknula se kao najbogatija fenolnim tvarima, dok je sorta ‘Braeburn’ BIO imala najniži sadržaj fenolnih tvari. Sorte iz konvencionalnog i ekološkog uzgoja pokazale su varijabilne rezultate u sadržaju fenola, što ukazuje na značajan utjecaj genetskog materijala, agroekoloških uzgoja, te primijenjene tehnologije nakon berbe na nutritivni sastav ploda jabuke.

Keywords

jabuka; Malus domestica; sadržaj kiselina; sadržaj šećera; sadržaj fenolnih tvari

Hrčak ID:

321684

URI

https://hrcak.srce.hr/321684

Publication date:

14.10.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *