Skip to the main content

Meeting abstract

EEG POLISOMNOGRAFIJA KAO ZNAČAJNA DIJAGNOSTIČKA I PROGNOSTIČKA METODA ZA PROCJENU OŠTEĆENJA MOZGA U NOVOROĐENČADI I DOJENČADI

Gordana Paškov Dugandžija ; Special Hospital for Children with Neuromotor and Developmental Disorders, Zagreb, Croatia


Full text: croatian doc 30 Kb

page 228-228

downloads: 594

cite

Full text: english doc 30 Kb

page 228-228

downloads: 267

cite


Abstract

EEG polisomnografija je značajna metoda za dijagnozu i prognozu oštećenja mozga u nedonošene i donošene novorođenčadi i dojenčadi. Sadrži slijedeće elemente: EEG(elektroencefalografija), EOG( elektrookulografija) , EMG( elektromiografija), EKG (elektrokardiografija), respiracija i video monitoriranje. Primjenjujemo polisomnografsku montažu. To je specifično modificiran način postavljanja elektroda. Koristimo posrebrene pločaste elektrode sa 1 metar savitljivim silikonskim odvodima u šest različitih boja. Respiraciju registriramo na dva nivoa : nazalnom i torakalnom. EEG snimamo u prirodnom spavanju ( bez premedikacije), u periodu između hranjenja i u trajanju najmanje jednog ciklusa spavanja.
EEG polisomnografija je indicirana kod visokorizične novorođenčadi i dojenčadi. Ova metoda ima značajnu ulogu u procijeni sazrijevanja mozga, ranom otkrivanju oštećenja i u dugotrajnoj prognozi neurorazvoja kod visokorizične djece. Prognostička vrijednost EEG polisomngrafije je značajnija ako se primjeni što je moguće ranije nakon oštećenja mozga uz ponavljana EEG snimanja.

Keywords

Hrčak ID:

29676

URI

https://hrcak.srce.hr/29676

Publication date:

18.11.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 3.015 *