Skip to the main content

Professional paper

Primjena kalija u gnojidbi krumpira

Ivana Varga ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska *
Ivana Šmituc ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Tajana Panišić ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 495 Kb

page 70-78

downloads: 0

cite


Abstract

Kalij je esencijalni element za proizvodnju krumpira (Solanum tuberosum L.), jer je važan i utječe na sintezu škroba, fotosintezu, kvalitetu i prinos gomolja. Krumpir je kultura s visokim zahtjevima za kalijem, što zahtijeva posebnu pozornost na sadržaj kalija u tlu i redovitu gnojidbu. Nedostatak kalija očituje se kroz smanjenje turgora, nekrozu lišća te nižu kvalitetu gomolja, dok suvišak rijetko predstavlja problem, osim na zaslanjanim tlima. U cilju održavanja optimalne razine kalija, provodi se analiza tla, a na temelju rezultata primjenjuje se kombinacija organskih i mineralnih gnojiva. Pravilno doziranje kalija kroz gnojidbu osigurava postizanje visokih prinosa i kvalitetu gomolja, dok istovremeno minimalizira negativan utjecaj na okoliš. Nedostatak K kod krumpira može dovesti do smanjenja prinosa gomolja i smanjene količine škroba u gomoljima. Prema istraživanjima, količina K u gnojidbi krumpira ne bi trebala prelaziti 270 kg ha-1, kako bi se zadržala poželjna fizikalno-kemijskih svojstava škroba. Upotreba K2SO4 ima prednost nad KCl, jer KCl može imati negativan učinak na kvalitetu krumpira tijekom skladištenja.

Keywords

proizvodnja krumpira; makroelementi; gomolji; masa; škrob

Hrčak ID:

324834

URI

https://hrcak.srce.hr/324834

Publication date:

15.12.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *