Skip to the main content

Original scientific paper

Pod svetom lipom: nametanje neurotskih i psihotičkih sindroma kao srpska ratna strategija; 1986. - 1995.

Sabrina P. Ramet


Full text: english pdf 126 Kb

page 83-97

downloads: 1.927

cite


Abstract

Ovaj se članak usredotočuje na neke od ponavljajućih tema srpske propagande u razdoblju od 1986. do 1995. godine. Promatrajući njihovo djelovanje u procesu nametanja kolektivnih neurotičnih i psihotičnih sindroma, zapaža se važnost ovih sindroma u ratu protiv Hrvatske i Bosne, 1991-95. godine. Rad razmatra šest k1jučnih tema srpske propagande:
1. Viktimizacija, kojom su Srbi konstruirani kao kolektivna žrtva najprije NDH, zatim Titove Jugoslavije, a posebno kao žrtva Hrvata, Albanaca, Bošnjaka i ostalih ne-Srba. 2. Dehumanizacija označenih 'drugih', kojom su Hrvati opisani kao "genocidni" i "ustaše", Bošnjaci kao "fanatični fundamentalisti", a Albanci kao niža vrsta ljudi. Ovi procesi dehumanizacije učinkovito su uklonili označene "druge" iz područja morala, sankcionirajući na taj način njihovo ubijanje i protjerivanje. 3. Omalovažavanje, kojim su neprijatelji Srbije prikazani kao dostojni prezira. 4. Urota, u kojoj se Hrvati Slovenci, Albanci, Vatikan, Njemačka, Austrija, a ponekad također i Bošnjaci te neke druge strane države poput SAD vide kao ujedinjene u namjeri da sruše Jugoslaviju i unište Srbiju. Na ovaj je način beogradski režim svoje posvemašnje ignoriranje temeljnih standarda međunarodnog prava prikazao kao herojski otpor anti-srpskoj zavjeri. 5. Polaganje prava, kojim su Srbi konstruirani kao oni kojima je "dano pravo" stvaranja Velike Srbije kao države koja bi pripojila dijelove Hrvatske i Bosne, pod motom "Svi Srbi u jednoj državi". 6. Nadljudske moći i božanski blagoslov. Srbima je rečeno da, su na neki način superiorni - najbolji su borci na planetu, mogu se suprostaviti čitavom svijetu, blagoslovljeni su od samoga Boga, zbog činjenice da je Car Lazar odabrao kraljevstvo Božje. Štoviše: upravo stoga što je Car Lazar odabrao kraljevstvo Božje, a odbacio ono zemaljsko, Srbi, poticani da se vide kao Lazarevi nasljednici, baštine pravo na ostvarenje ovoga posljednjega.

Keywords

viktimizacija, dehumanizacija, omalovažavanje, zavjera, polaganje prava, nadljudske moći, božanski blagoslov, libido, propaganda, rat, Srbija

Hrčak ID:

2822

URI

https://hrcak.srce.hr/2822

Article data in other languages: english

Visits: 4.763 *