Skip to the main content

Review article

METODE PROCJENE HRANIDBE VELIKOGA VRANCA — KORMORANA

Krešimir Terzić
Anđelko Opačak ; Chair for wildlife, fishery and beekeping, Department for wildlife, fishery and ecology, Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek
Dinko Jelkić ; Chair for wildlife, fishery and beekeping, Department for wildlife, fishery and ecology, Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek
Tihomir Florijančić ; Chair for wildlife, fishery and beekeping, Department for wildlife, fishery and ecology, Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek


Full text: croatian pdf 94 Kb

page 133-145

downloads: 649

cite


Abstract

Različite metode procjene hranidbe kormorana služe za procjenu njihova dnevnog obroka kako bi se iz tih i drugih podataka procijenila šteta koju kormorani čine na gospodarskim ribnjacima, kao i na otvorenim vodama. Svi parametri koji služe u procjeni šteta na ribljem fondu koju čine kormorani (broj ptica, gustoća i struktura riba, svakodnevni obrok, cijena ribe, stupanj zaštite i očuvanja i sl.) specifični su za pojedini ribnjak ili neki drugi akvatorij i ne mogu se primijeniti drugdje, osim na tom lokalitetu. Rezultati o najnižim i najvišim vrijednostima mase riba koju na dan konzumira kormoran višestruko variraju. Pregledom dostupne literature utvrđene su sljedeće vrijednosti za odrasle jedinke: gvalice — 347 g, gvalice zarobljenih ptica — 371 g, želučani sadržaj — 359,5 g, regurgitacija — 260 do 539 g, energijske potrebe — 751 g, temperatura želuca — 336±98 g.

Keywords

metode procjene; hranidba; kormoran; Phalacrocorax carbo

Hrčak ID:

30582

URI

https://hrcak.srce.hr/30582

Publication date:

19.12.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 1.447 *