Skip to the main content

Professional paper

Određivanje etanola u čokoladnim desertima i u punjenoj čokoladi s pomoću kapilarne plinske kromatografije

Irena Kobrehel Pintarić


Full text: english pdf 98 Kb

page 23-30

downloads: 2.598

cite


Abstract

Predstavljena je plinskokromatografska metoda određivanja sadržaja etanola u čokoladnim desertima i punjenim čokoladama na kapilarnoj koloni. Ponajprije, ova je metoda uvedena kao rutinski postupak u osiguranju kvalitete sirovina i gotovih proizvoda u »Krašu«. Metoda se provodi u dva koraka. Prvi je korak destilacija proizvoda, a zatim slijedi plinska kromatografija 10% v/v destilata uz očekivani maseni udio etanola između 0,06 i 2,5%, što odgovara masenom udjelu etanola u gotovom proizvodu od 0,6 do 25,0%. Maseni udio etanola određivan je uz izopropanol kao interni standard. Testiranjem pojedinih parametara validacije metode dokazano je da metoda odgovara prethodno postavljenim zahtjevima. Linearnost metode određena je za raspon masenog udjela etanola u gotovom proizvodu od 0,5 do 31,6%. Granica detekcije određena je kod masenog udjela etanola od 0,16% u gotovom proizvodu, a granica kvantifikacije kod 0,6% u gotovom proizvodu uz relativnu standardnu devijaciju od 2,5%. Pokazalo se da je metoda linearna i precizna za traženi raspon koncentracije etanola te da se može primijeniti za različite proizvode.

Keywords

čokolada; čokoladni deserti; etanol; kapilarna plinska kromatografija; kontrola kakvoće; piknometrija; validacija metode

Hrčak ID:

3069

URI

https://hrcak.srce.hr/3069

Publication date:

28.7.1999.

Article data in other languages: english

Visits: 3.805 *