Skip to the main content

Review article

BIOMAZIVA IZ PRIRODNIH OTPADNIH ULJA I MASTI

Jasenka Petran ; INA d.d. Zagreb
Ljiljana Pedišić ; Maziva-Zagreb d.o.o.
Mirko Orlović ; INA d.d. Zagreb


Full text: croatian pdf 84 Kb

page 463-470

downloads: 2.268

cite

Full text: english pdf 78 Kb

page 471-478

downloads: 6.487

cite


Abstract

Porast ekološke svijesti potakao je istraživanja sirovina obnovljivih izvora i u industriji maziva. Zbog sve veće potrošnje raznih vrsta maziva, koja su uglavnom mineralne i sintetske sirovinske osnove, dolazi do akcidentnog, ali i neizbježnog dospijeća znatnih količina maziva u okoliš. Stoga biološki lako razgradiva maziva proizvedena iz prirodnih ulja i masti dobivaju na važnosti ukoliko je njihova primjena moguća. Biološki lako razgradiva maziva proizvedena klasičnim postupkom iz visokokvalitetnih prirodnih ulja i masti mogu biti višestruko skuplja. Niže cijene otpadnih prirodnih ulja i masti čine biološki lako razgradiva maziva konkurentnijima na tržištu.
U ovome radu biti će prikazan i postupak kemijske sinteze u kojem je biodizelsko gorivo (smjesa metilnih estera masnih kiselina) sirovina za pripremu TMP (trimetilolpropan) maziva.

Keywords

bazno mazivo ulje, organskog polusintetskog porijekla; bazno mazivo ulje, iz otpadnih organskih sirovina; naftni i slični produkti dobiveni preradom biljnih ulja; gledište predvidivog razvoja; transesterifikacija; esteri masnih kiseline; trimetilolp

Hrčak ID:

32675

URI

https://hrcak.srce.hr/32675

Publication date:

31.12.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 9.695 *