Filologija, No. 49, 2007.
Original scientific paper
Riječi latinskog i romanskog podrijetla u gastronomskoj terminologiji Dalmacije
Jasna Gačić
; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Pula. Hrvatska
Abstract
Rad iznosi rezultate istraživanja provedenog na korpusu dalmatinskih gastronomskih izraza, prikupljenih na oko 95 lokaliteta Dalmacije. Sakupljeni je jezični materijal najprije bio obrađen etimološki, da bi se potom u njemu analizirala romanska prisutnost, te međusobna interakcija različitih jezičnih slojeva romanskoga podrijetla. Među starijim slojevima ističemo kasni latinski i dalmatski, dok među mlađim slojevima podcrtavamo prisutstvo venecijanskoga (uključuje i sve njegove varijetete: dalmatinsko-mletački, tršćanski, istromletački), talijanskog standarda i nekih središnjih, odnosno južnotalijanskih dijalekata.
Keywords
jezici u kontaktu; gastronomska terminologija; romanizmi; Dalmacija
Hrčak ID:
33696
URI
Publication date:
31.12.2008.
Visits: 4.061 *