Skip to the main content

Original scientific paper

Riječi latinskog i romanskog podrijetla u gastronomskoj terminologiji Dalmacije

Jasna Gačić ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Pula. Hrvatska


Full text: italian pdf 202 Kb

page 51-63

downloads: 2.012

cite


Abstract

Rad iznosi rezultate istraživanja provedenog na korpusu dalmatinskih gastronomskih izraza, prikupljenih na oko 95 lokaliteta Dalmacije. Sakupljeni je jezični materijal najprije bio obrađen etimološki, da bi se potom u njemu analizirala romanska prisutnost, te međusobna interakcija različitih jezičnih slojeva romanskoga podrijetla. Među starijim slojevima ističemo kasni latinski i dalmatski, dok među mlađim slojevima podcrtavamo prisutstvo venecijanskoga (uključuje i sve njegove varijetete: dalmatinsko-mletački, tršćanski, istromletački), talijanskog standarda i nekih središnjih, odnosno južnotalijanskih dijalekata.

Keywords

jezici u kontaktu; gastronomska terminologija; romanizmi; Dalmacija

Hrčak ID:

33696

URI

https://hrcak.srce.hr/33696

Publication date:

31.12.2008.

Article data in other languages: italian

Visits: 4.061 *