Original scientific paper
UTJECAJ HLADNE MACERACIJE NA KEMIJSKI SASTAV VINA ŽILAVKA
Stanka HERJAVEC
; Department of viticulture and enology, Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Ana JEROMEL
; Department of viticulture and enology, Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Tihomir PRUSINA
; Faculty of Agriculture, Biskupa Čule 10, 88000 Mostar, Bosnia and Herzegovina
Luna MASLOV
; Department of viticulture and enology, Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Abstract
Postupak kontrolirane maceracije grožđa uvelike može utjecati na poboljšanje kvalitete bijelog vina te je u nekim zemljama postao standardni tehnološki postupak u procesu proizvodnje. Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj različite duljine maceracije na kemijski sastav i senzorna svojstva vina Žilavka. Rezultati ukazuju da je hladna maceracija pozitivno utjecala na kvalitetu vina Žilavka. Kod vina dobivenih hladnom maceracijom utvrđeno je signifikantno
povećanje sadržaja suhog ekstrakta, pepela i ukupnih fenola te smanjenje vinske kiseline u odnosu na kontrolu. Najbolju senzorno ocjenjeno je vino Žilavka dobiveno hladnom maceracijom na 10 °C u duljini od 20 sati.
Keywords
Hladna maceracija; Žilavka; viši alkoholi; senzorna svojstva
Hrčak ID:
35400
URI
Publication date:
28.11.2008.
Visits: 2.418 *