Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ HLADNE MACERACIJE NA KEMIJSKI SASTAV VINA ŽILAVKA

Stanka HERJAVEC ; Department of viticulture and enology, Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Ana JEROMEL ; Department of viticulture and enology, Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Tihomir PRUSINA ; Faculty of Agriculture, Biskupa Čule 10, 88000 Mostar, Bosnia and Herzegovina
Luna MASLOV ; Department of viticulture and enology, Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 235 Kb

page 505-510

downloads: 944

cite


Abstract

Postupak kontrolirane maceracije grožđa uvelike može utjecati na poboljšanje kvalitete bijelog vina te je u nekim zemljama postao standardni tehnološki postupak u procesu proizvodnje. Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj različite duljine maceracije na kemijski sastav i senzorna svojstva vina Žilavka. Rezultati ukazuju da je hladna maceracija pozitivno utjecala na kvalitetu vina Žilavka. Kod vina dobivenih hladnom maceracijom utvrđeno je signifikantno
povećanje sadržaja suhog ekstrakta, pepela i ukupnih fenola te smanjenje vinske kiseline u odnosu na kontrolu. Najbolju senzorno ocjenjeno je vino Žilavka dobiveno hladnom maceracijom na 10 °C u duljini od 20 sati.

Keywords

Hladna maceracija; Žilavka; viši alkoholi; senzorna svojstva

Hrčak ID:

35400

URI

https://hrcak.srce.hr/35400

Publication date:

28.11.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 2.027 *