Skip to the main content

Original scientific paper

PALINOLOŠKA I FIZIKALNO-KEMIJSKA KARAKTERIZACIJA HRVATSKOG MEDA – DRAČIN (PALIURUS SPINA CHRISTI MILL.) MED

DANIELA Kenjerić orcid id orcid.org/0000-0002-4847-6599 ; Department of Food and Nutrition Research, Faculty of Food Technology, Franje Kuhača 18, HR-31000 Osijek, Croatia
LJILJANA Primorac ; Department of Food and Nutrition Research, Faculty of Food Technology, Franje Kuhača 18, HR-31000 Osijek, Croatia
DRAGAN Bubalo ; Department of Fisheries, Apiculture and Special Zoology, Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
FRANE Čačić ; Department of Process Engineering, Faculty of Food Technology, Franje Kuhača 18, HR-31000 Osijek, Croatia
IVAN Corn ; Department of Food and Nutrition Research, Faculty of Food Technology, Franje Kuhača 18, HR-31000 Osijek, Croatia


Full text: english pdf 318 Kb

page 689-695

downloads: 1.109

cite


Abstract

Cilj rada bio je odrediti fizikalno-kemijska svojstva i sastav peludi meda drače (Paliurus spina Christi Mill.). Analizirano je 15 uzoraka meda proizvedenih u tri sezone. Peludna analiza je potvrdila da su svi uzorci monoflorni sa sadržajem peludi drače od 46 % do 92 %, dok je broj biljnih vrsta u uzorcima varirao od 5 do 16. Također, određen je udio vode, električna vodljivost, pH, slobodna, laktonska i ukupna kiselost, aktivnost invertaze i dijastaze, sadržaj hidroksimetilfurfurala i prolina, specifična rotacija, te sadržaj šećera. Fizikalno-kemijski parametri su ukazali da je dračin med karakterističan po visokoj aktivnosti enzima dijastaze (25.39-50.51, srednja vrijednost 42.08), te posebice invertaze (164.9-299.7 U/kg, srednja vrijednost 245.5 U/kg), visokoj električnoj vodljivosti (0.45-0.89 mS/cm, srednja vrijednost 0.68 mS/cm) i visokom sadržaju prolina (346.4-667.1 mg/kg, srednja vrijednost 518.6 mg/kg).

Keywords

dračin med; melisopalinološka analiza; fizikalno-kemijska svojstva

Hrčak ID:

35461

URI

https://hrcak.srce.hr/35461

Publication date:

16.3.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 2.484 *