Skip to the main content

Review article

POTPOMOGNUTA SELEKCIJA U AKVAKULTURI

Daniel Matulić orcid id orcid.org/0000-0002-2724-8407 ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb
Ante Ivanković ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb
Ivica Aničić ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb


Full text: croatian pdf 256 Kb

page 25-39

downloads: 616

cite


Abstract

Akvakultura je industrija u razvoju s ukupnom globalnom vrijednošću od 56 milijardi dolara. Proizvodnja se temelji na oko 210 vrsta, od kojih šarani i kamenice imaju najveću proizvodnju. Neke od vrsta u akvakulturi nastoje se proizvodno unaprijediti ciljanim selekcijskim radom, koji se primarno temelji na metodama populacijske genetike. Glavni cilj uzgojnih programa u akvakulturi jest povećanje profitabilnosti i održivosti, uz očuvanje genetske varijabilnosti uzgajanih vrsta. Aktualnim uzgojno–selekcijskim programima nastoje se unaprijediti salmonidi, škampi i tilapije, uz napomenu da su pozitivni učinci kod salmonida najizraženiji. Tijekom zadnjih desetljeća razvoj molekularne genetike omogućio je pojačavanje selekcijskoga pritiska putem uporabe genetskih markera koji imaju izravne ili posredne učinke na proizvodne odlike. Cilj je ovog rada prikazati nova dostignuća, mogućnosti, ali i probleme pri integraciji markerima potpomognute selekcije u akvakulturi.

Keywords

akvakultura; uzgojni program; markerima potpomognuta selekcija

Hrčak ID:

35832

URI

https://hrcak.srce.hr/35832

Publication date:

31.3.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 1.485 *