Skip to the main content

Review article

Antioksidacijska i antiradikalska aktivnost flavonoida

Snježana P. Kazazić


Full text: croatian pdf 1.405 Kb

page 279-290

downloads: 5.131

cite


Abstract

Flavonoidi u posljednje vrijeme privlače puno pozornosti zbog svoje izvanredne antioksidacijske i antiradikalske aktivnosti. Istraživanja su pokazala da su flavonoidi dobri “hvatači” slobodnih radikala, a time imaju važnu ulogu u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji kao lijekovi i antioksidansi. Flavonoidi imaju i širok niz drugih biokemijskih funkcija. Oni su možda najkorisnije fitokemikalije pronađene u hrani. Poznati su i sinergijski efekti kod antioksidacijskog djelovanja flavonoida. Pokazalo se da flavonoidi imaju antibakterijsko, sedativno, antialergijsko, antimutageno, antiviralno i druga djelovanja.

Keywords

oksidativni stres; reakcije s DPPH kovinama; slobodni radikali; TEAC-vrijednost

Hrčak ID:

257

URI

https://hrcak.srce.hr/257

Publication date:

15.11.2004.

Article data in other languages: english

Visits: 7.307 *