Skip to the main content

Conference paper

U kuhinji i za stolom korčulanske građanske obitelji – poticaj za istraživanje i njegovanje običaja vezanih uz prehranu u svrhu edukacije i promidžbe

Marija Hajdić ; Gradski muzej Korčula, Korčula


Full text: croatian pdf 123 Kb

page 311-316

downloads: 1.661

cite

Full text: english pdf 116 Kb

page 317-322

downloads: 605

cite


Abstract

Muzejski predmeti, slojevitim razinama značenja svjedočanstvo su kulturne i gospodarske prošlosti sredine u kojoj su nastali i u kojoj su se koristili. Tradicionalni predmeti korišteni za pripremu hrane, kao i nekadašnja organizacija rada predstavljeni su u izvornom prostoru kuhinje u potkrovlju Gradskog muzeja. U nekadašnjem salonu, na drugom katu palače Gabrielis izloženi su predmeti, koji nisu domaće proizvodnje a koristili su se za serviranje i konzumaciju hrane pripremljene u kuhinji. Zaključujemo kako je u organizaciji života u gradskim palačama posude i potrebna pomagala za pripremu hrane domaće proizvodnje bilo u skladu s ambijentom kuhinje, dok se reprezentativno posude upotrebljavalo u reprezentativnom dijelu palače. Stoga, se muzejskim predmetima dokumentira postepeni proces od nabavka, pripreme, serviranja i konzumacije hrane. Kada se steknu uvjeti za primjereno izlaganje, izložbeni će se prostori upotpuniti predmetima kojima će se dojam autentičnosti upotpuniti.

Keywords

tradicija; kuhinja; običaji

Hrčak ID:

37031

URI

https://hrcak.srce.hr/37031

Publication date:

5.1.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 3.168 *