Skip to the main content

Conference paper

»Tisućljeća kulinarstva« – radionice pretpovijesne, rimske, srednjovjekovne i tradicijske kuhinje u Arheološkome parku u Budinjaku

Morena Želle ; Javna ustanova „Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje“, Samobor


Full text: croatian pdf 139 Kb

page 423-430

downloads: 746

cite

Full text: english pdf 133 Kb

page 431-438

downloads: 334

cite


Abstract

Kulinarske radionice, koje su održane tijekom rujna 2005. i 2006.
godine, osmišljene su radi obogaćivanja sadržaja Arheološkoga parka, te afirmacije i prezentacije nematerijalne baštine područja. Temeljna ideja programa bila je omogućiti cjelovit pogled na prošlost u kojem se s jednakom pažnjom valoriziraju kulinarski običaji različitih vremenskih razdoblja. Karakter arheološkoga parka omogućio je uključivanje prirodnih resursa područja u izvodenje programa, pa su neke od namirnica potrebnih za pripremu jela tijekom izvodenja radionica prikupljane na njihovim staništima. Jedan od dominantnih ciljeva programa bio je omogućiti posjetiteljima aktivno sudjelovanje u njegovu izvodenju. Nakon razgledavanja arheološkog parka i stjecanja temeljnih
spoznaja o kulturnom identitetu područja, a na temelju pripremljene
zbirke recepata i uz pomoć voditelja radionica, posjetitelji podijeljeni
u četiri grupe istovremeno su pripremali hranu iz četiri različita
pretpovijesna i povijesna razdoblja.

Keywords

kulinarstvo; recepti; arheološki park

Hrčak ID:

37038

URI

https://hrcak.srce.hr/37038

Publication date:

5.1.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 2.324 *