Medicus, Vol. 17 No. 1_Nutricionizam, 2008.
Review article
Prehrana osobe sa šećernom bolešću
Ivana Pavlić Renar
Abstract
Način prehrane uvelike utječe na regulaciju i tijek šećerne bolesti. Piramida zdrave prehrane osoba sa šećernom bolešću tek se neznatno razlikuje od uobičajene prehrambene piramide. Uobičajeno se preporučuje relativno visokougljikohidratna prehrana, s ne više od 30% ukupnog energijskog unosa iz masnoća, s tim da udio zasićenih masnoća ne smije prelaziti 7%, te maksimalno 200 mg kolesterola. Unos bjelančevina u osoba bez oštećenja nije drugačiji od onoga koji
se preporučuje zdravim osobama. Alternativa je tzv. mediteranska
dijeta: više masnoća, izrazita prevaga mononezasićenih (maslinovo ulje), uz više dijetnih vlakana. Od ostalih elemenata plana prehrane možda najvažnije je savjetovanje o adekvatnom unosu soli (6 g na dan, ili manje uz oštećenu funkciju bubrega). Ne postoji jedinstvena “dijabetička dijeta”. Kontinuiranom edukacijom osobe sa šećernom bolešću moraju steći sposobnost zdravih izbora hrane te usklađivanja prehrane s potrebnom terapijom.
Keywords
šećerna bolest; dijabetička dijeta; savjetovanje
Hrčak ID:
38041
URI
Publication date:
25.1.2008.
Visits: 5.160 *