Skip to the main content

Professional paper

Sveci zaštitnici glave i zaštitnici od glavobolje u kršćanskoj tradiciji

Ante Škrobonja ; Department for family medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Amir Muzur ; Department for social sciencies, School of medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia


Full text: croatian pdf 6.343 Kb

page 172-178

downloads: 1.712

cite


Abstract

Cilj: Evidentirati svece kojima se u kršćanskoj tradiciji pripisuje moć zaštite glave i zaštite od glavobolje te objasniti njihov odnos ili simboličko značenje.
Metode: Razrada literature koja se bavi hagiografijama svetaca, sakralnom ikonografijom i liturgijom kao i posjećivanje crkava, samostana i muzeja.
Rezultati: U razdoblju između 1970. i 2009. godine u sakralnoj literaturi i umjetnosti uočeno je da su, među stotinama poznatih svetaca zaštitnika, četrnaestorica uvaženi zaštitnici od glavobolje. Šest je primjera na kojima se vidi povezanost njihove mučeničke smrti koja je u četiri slučaja povezana s odrubljivanjem glave nakon
mučenja (Apolonija, Dionizije, Eustorgije, Pankracije) ili nakon napada razbojnika (Petar Veronski), a u jednom je slučaju svetac bio usmrćen kamenovanjem (Stjepan Prvomučenik). Troje je bolovalo od kronične teške glavobolje koju je uspješno nadvladavalo snagom vjere (Franjo Asiški, Katarina Sijenska i Marija Magdalena de´Pazzi). U četiri slučaja riječ je o karizmaticima koji su sugestijom liječili glavobolju ili su od nje izliječili poznate osobe, poput Crijake, Ubalda,
Udalrika i Vinka Fererskog. Nije poznato zašto se sv. Anastaziju uvrštava u ovu skupinu svetih zaštitnika. Zaključak: Izloženi primjeri govore o tome kako interdisciplinarni pristup sakralnoj umjetnosti i tradiciji dovodi do brojnih drugih saznanja koja prelaze okvire religijskih poruka. U ovom slučaju pridonose povijesti medicine u najširem smislu.

Keywords

glavobolja; povijest medicine; religija; sveci zaštitnici

Hrčak ID:

38814

URI

https://hrcak.srce.hr/38814

Publication date:

1.6.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 3.451 *