Review article
MARIKULTURA U HRVATSKOJ, POVIJEST I PERSPEKTIVE
Boško Skaramuca
; dr. sc., Institut za oceanografiju i ribarstvo, Biološki laboratorij, Dubrovnik
Zlatica Teskeredžić
; dr. sc., Institut Ruđer Bošković, Zavod za istraživanje mora i okoliša, Laboratorij za istraživanje i razvoj akvakulture, Bijenička 54, Zagreb, Hrvatska
Emin Teskeredžić
; dr. sc., Institut Ruđer Bošković, Zavod za istraživanje mora i okoliša, Laboratorij za istraživanje i razvoj akvakulture, Bijenička 54, Zagreb, Hrvatska
Abstract
Hrvatska je zemlja u kojoj se more kao izvor hrane iskorištavalo prije tisuću godina. Tradicija sakupljanja i uzgoja morskih organizama vrlo je duga duž jadranske obale. Uzgoj morskih organizama ima u tim krajevima dugu tradiciju, koja datira još iz 19. stoljeća. L o r i n i (1903.) spominje 116 takvih ribnjaka na istočnoj obali Jadranskog mora. Znanje stećeno dugogodisnjim radom na mriješćenju, a napose uzgoju školjkaša i riba, omogućilo je razvoj marikulture u sadašnjemu stanju. Istočna obala Jadranskog mora s brojnim zaljevima, uvalama i kanalima izvrsno je mjesto za intenzivan uzgoj morskih organizama, budući das u naši otoci povezani tako da ih štite od udara valova i vjetrova.
Keywords
marikultura, povijesni razvoj; perspektive
Hrčak ID:
39673
URI
Publication date:
1.4.1997.
Visits: 4.960 *