Skip to the main content

Preliminary communication

Utjecaj posmične brzine i vrste drva na hrapavost obrađene površine

Nedim Škaljić ; Faculty of Machining, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Ružica Beljo Lučić ; Faculty of Forestry, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ankica Čavlović ; Faculty of Forestry, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Murčo Obućina ; Faculty of Machining, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina


Full text: english pdf 447 Kb

page 229-234

downloads: 1.357

cite


Abstract

Rad predstavlja istraživanja kvalitete blanjane površine bukovih, hrastovih i jelovih uzoraka. Bukovi su uzorci izrađeni od parene bukovine i termički modificirane bukovine (212 oC). Istraživanja su provedena na uzorcima blistača, koji su blanjani u radijalnom smjeru. Alat za blanjanje imao je dvije oštrice, a blanjano je pri posmičnim brzinama 6, 12, 18 i 24 m/min. Dubina blanjanja bila je konstantna i iznosila je 2,0 mm, a prsni je kut oštrica alata bio γ = 15o. Eksperiment je proveden na četverostranoj blanjalici Weinig Powermat 400. Promjer putanje rezne oštrice bio je 125 mm, a broj okretaja radne osovine 6 000 min-1. Hrapavost površine mjerena je po duljini obrade, u skladu sa normom DIN 4768 (1990) upotrebom elektromehaničkog profilometra Mitutoyo SJ-201. Usporedbom dobivenih rezultata za sve četiri vrste uzoraka može se zaključiti da se s povećanjem posmične brzine povećava hrapavost površine. Kvaliteta blanjane površine za različite je vrste drva različita u jednakim uvjetima obrade. Najmanju hrapavost imali su uzorci hrasta, a najveću uzorci jele. U istraživanjima nije zabilježena značajna razlika između kvalitete površine uzoraka od parene bukovine i termički modificirane bukovine usprkos mnogo lošijim mehaničkim svojstvima termički modificiranog drva u odnosu prema parenom drvu.

Keywords

hrapavost površine; blanjanje; posmična brzina; vrsta drva

Hrčak ID:

44513

URI

https://hrcak.srce.hr/44513

Publication date:

14.12.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 3.042 *