Skip to the main content

Original scientific paper

RAZINE LIPIDNE PEROKSIDACIJE U DIJELOVIMA SJEMENA SOJE (Glycine max (L.) Merr.) KAO POSLJEDICA STRESA PRI USVAJANJU VODE

Miroslav Lisjak orcid id orcid.org/0000-0003-2018-4903 ; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Ian D. Wilson ; Centre for Research in Plant Science, Faculty of Health and Life Sciences, University of the West of England, Bristol, United Kingdom
Leon Civale ; Centre for Research in Plant Science, Faculty of Health and Life Sciences, University of the West of England, Bristol, United Kingdom
John T. Hancock ; Centre for Research in Plant Science, Faculty of Health and Life Sciences, University of the West of England, Bristol, United Kingdom
Tihana Teklić ; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia


Full text: english pdf 216 Kb

page 32-37

downloads: 553

cite


Abstract

Intenzivne oborine i intenzivno usvajanje vode suhoga sjemena nakon sjetve u polju mogu rezultirati takozvanim imbibicijskim oštećenjem sjemena. U ovom istraživanju analiziran je intenzitet lipidne peroksidacije u sjemenjači, klici i kotiledonima sjemena tri sorte soje (Podravka 95, Tisa i Vita), nakon 3, 6, 12 i 24 imbibicije u vodi pri 20oC. U cjelini, lipidna peroksidacija bila je povećana u klici soje, a najslabije izražena u sjemenjači. S obzirom na dužinu imbibicije, najveći intenzitet lipidne peroksidacije utvrđen je nakon 3 h imbibicije, nakon čega se smanjivao kod sorata Podravka 95 i Vita, uz sličan trend, s obzirom na sjeme iste starosti.

Keywords

Glycine max (L.) Merr.; imbibicijsko oštećenje; lipidna peroksidacija; vigor sjemena; soja; sorta; TBARS

Hrčak ID:

44893

URI

https://hrcak.srce.hr/44893

Publication date:

11.12.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 1.267 *